<< 2.5.3 Chmelové silice 2.5.5 Voda >>

2.5.4 Doprovodné látky

Např. cukry, dusíkaté látky, lipidy, vosky, reziduální zbytky postřiků, těžké kovy atd. Při normálním obsahu neovlivňují technologii vaření a kvalitu piva.

Maximální limity reziduí účinných látek pesticidů, které mohou zůstat v hlávkách po aplikaci chemické ochrany porostů chmele, stanoví vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 298/1997 Sb. Z těžkých kovů stanoví vyhláška pro chmel pouze limitní obsah mědi (1 000 mg.kg-1 suchých hlávek). Limitní obsah mědi a ostatních těžkých kovů je pak stanoven pro pivo.

Obsah dusičnanů v suchých hlávkách se pohybuje v rozmezí 8 000 – 11 000 mg.kg-1, v pivu by pak neměl překročit hodnotu 70 mg.l-1. U piva se předpokládá postupné snižování této hranice.



<< 2.5.3 Chmelové silice Top 2.5.5 Voda >>