<< 9 HODNOCENÍ KVALITY A NÁKUP CHMELE 11 PĚSTOVÁNÍ CHMELE NA NÍZKÉ KONSTRUKCI >>

10 ÚPRAVA NAKOUPENÉHO CHMELE

Nakoupený chmel je dále zpracován a balen podle požadavků pivovarů. Při tomto procesu probíhá podle zákona o ochraně chmele též ověřování chmele. Ověřování je ukončeno vydáním #53: ověřovací listiny (certifikátu)#, ta doprovází zabalený chmel až k zákazníkovi a je zárukou pravosti a původu českého chmele. Hlávky chmele mohou být upravovány následujícím způsobem:

 Hlávkový chmel – je nejjednodušší a nejstarší formou balení hlávek. Hlávky se přetřídí (odstraní se biologické nečistoty a mechanické příměsi), podle přání zákazníka se i konzervují sířením, následně lisují na vysokotlakých lisech do cylindrické nebo kvadratické formy. Jako obal slouží tkanina z umělé vlákniny. Hmotnost jednoho balení vychází z požadavku zákazníka. Lisováním se sníží objem a omezí přístup vzduchu, přesto při delším skladování dochází k oxidaci a následnému snižování obsahu hořkých látek. Pro tyto nevýhody a velký objem z důvodů skladování tato forma úpravy postupně klesala a představuje současně již méně než 10 % zpracovaného chmele.

 Granulovaný chmel – je novější a současně nejrozšířenější forma úpravy a balení. Hlávky vysušené na vlhkost 6,5 – 7,0 % jsou jemně rozemlety, slisovány do granulí o průměru 6 mm, baleny do bariérové folie a inertní atmosféry (CO2, N2). Jednotlivé sáčky o různé požadované hmotnosti jsou vkládány do kartonů a ty ukládány na paletu . Takto upravené hlávky lze v inertním prostředí skladovat i delší dobu, menší objem má výhody pro dopravu i skladování, je větší využitelnost hořkých látek z granulí v průběhu chmelovaru. Granulovaný chmel je upravován 2 způsobem:

- Granule Typ 90 – složení je téměř shodné s hlávkovým chmelem, ze 100 kg hlávek se získá přibližně 90 kg granulí.

- Granule Typ 45 – dokonalejším oddělením balastních látek z hlávky se získá produkt přibližně s dvojnásobným obsahem hořkých látek. Ze 100 kg hlávek se získá přibližně 45 kg granulí, výsledný objem produktu jen 40 – 50 %.

 Chmelový extrakt jsou vyextrahované pivovarsky důležité látky z chmelových hlávek ve formě tmavé husté hmoty balené do plechových obalů. Pro výrobu extraktu jsou především využívány vysokoobsažné odrůdy chmele. V České republice se zpracování hlávek na extrakt v současné době neprovádí – není vybudována extrahárna, nepěstovala se dosud pro tyto účely vhodná odrůda chmele. Extrakt je využíván především pro I. dávku chmele při vaření piva.

 



<< 9 HODNOCENÍ KVALITY A NÁKUP CHMELE Top 11 PĚSTOVÁNÍ CHMELE NA NÍZKÉ KONSTRUKCI >>