<< 8.3.6 Závlaha chmele | 8.4.2 Sušení chmele >> |
Ke sklizni přistupujeme po dosažení tzv. technické zralosti. Při jejím posuzování hodnotíme znaky, které by měly vykazovat následující stav:
- barva hlávek
- jasně žlutozelená s přirozeným leskem,
- stav hlávky
- dokonale uzavřená, při zmáčknutí pružná,
- vůně
- typická dle odrůdy, výrazná. Je jedním z rozhodujících znaků zralosti. Pokud chmel nevoní, není zralý,
- chmelová moučka (lupulin)
- jasně citrónově žluté barvy, vysoký obsah dle odrůdy,
- obsah a-hořkých kyselin
- odpovídající odrůdě, danému ročníku a příslušnému stanovišti. Obsah ustálený po 3 na sebe vzájemně navazujících odběrech. K určení pořadí sklizně jednotlivých chmelnic využíváme i výsledky rozboru odebraných vzorků hlávek na obsah a-hořkých kyselin na začátku sklizně i v jejím průběhu. V úvahu bereme též zdravotní stav jednotlivých porostů, stáří chmelnice, pěstovanou odrůdu, dobu řezu a zavádění.
Předčasná sklizeň znamená snížení výnosu a obsahu a-hořkých kyselin, při opožděné sklizni hrozí nebezpečí zhoršení zdravotního stavu peronosporou. Začátek sklizně chmele u „Žateckého poloraného červeňáku“ spadá do období po 20. srpnu, optimální zralost se dostavuje přibližně mezi 25. – 28. srpnem. Délka optimální zralosti jednotlivé chmelnice je poměrně krátká (5 – 7 dní). Hybridní odrůdy mají delší vegetační dobu, dozrávají později, sklízíme je až po sklizni odrůd „Žateckého poloraného červeňáku“, s jejich sklizní začínáme zpravidla až začátkem září. Délka doby sklizně chmele v podniku závisí na ploše pěstovaného chmele a výkonnosti sklizňových linek, z organizačních důvodů by měla být provedena během 14 – 16 dnů. Chmel se sklízí mechanizovaným způsobem a sklizeň probíhá ve 2 fázích:
![]() |
<< 8.3.6 Závlaha chmele | Top | 8.4.2 Sušení chmele >> |