Usušené hlávky jsou křehké, snadno se rozpadají a poškozují, nejsou schopné další manipulace. Musí proto dojít k úpravě vlhkosti na 10,5 – 12,0 %. Nelze provést usušení hlávek přímo na vlhkost 10,5 – 12,0 %, neboť by při této vlhkosti nebylo úplně usušeno (umrtveno) vřeténko. Úpravu vlhkosti zajistíme následujícím způsobem:
a) Po usušení na komorové sušárně necháme hlávky v nižší vrstvě na podlažích půdního prostoru navazujícího na komorovou sušárnu. Suché hlávky přijímají vlhkost z okolního prostředí, opatrně je
převrstvujeme a podle potřeby jemně kropíme vodou. Tento proces probíhá 2 – 4 týdny. Při modernizaci sušících zařízení byly i některé komorové sušárny doplněny systémem klimatizace.
b) Klimatizací chmele v klimatizační komoře, tj. v zařízení přímo navazujícím na pásovou sušárnu. Hlávky jsou zvlhčovány vzduchem o relativní vlhkosti 70 – 75 % po dobu 70 – 90 minut. Po klimatizaci pak bezprostředně následuje balení hlávek a jejich odvoz k odběrateli. Pro skladování zabaleného chmele před odvozem pak postačí jen menší prostory.