<< 8.2.1 Vláčení chmelnice do roviny (v kombinaci s jarní aplikací průmyslových hnojiv) | 8.2.3 Jarní aplikace herbicidů >> |
![]() |
- udržujeme podzemní část rostliny (babku) v požadované hloubce pod povrchem půdy a omezujeme její rozrůstání do stran,
- termínem provedení pak regulujeme dobu rašení výhonů, optimalizujeme dobu zavádění výhonů, další růst a vývoj rostlin probíhá v optimálních časových obdobích, což pozitivně ovlivňuje výnos hlávek.
Termín řezu
Rozlišujeme řez podzimní a jarní.
Podzimní řez spadá přibližně do období od 2. poloviny října do konce listopadu. Z biologického hlediska není podzimní řez vhodný. V ročnících s časným a teplým nástupem jara nastává předčasné rašení výhonů, růst a vývoj probíhá v nevhodných časových obdobích, zakládá se menší počet hlávek, rostliny předčasně stárnou, dosahujeme menšího výnosu. Z těchto důvodů není doporučován. Využíváme jej pouze zcela omezeně – např. na chmelnicích, které budou následně dosazovány, ke snížení jarní pracovní špičky při zavěšování chmelovodů, při potřebě odběru sádě na podzim. Předčasné jarní rašení pak zpomalujeme větší vrstvou nahrnuté zeminy nad seřezanými rostlinami.
Jarní řez je z biologického a pěstitelského hlediska mnohem výhodnější. V rámci jarního řezu rozlišujeme řez:
Agrotechnický termín jarního řezu “Žateckého poloraného červeňáku” spadá přibližně do období od 1. do 20. dubna, konkrétní termín závisí na lokalitě, odrůdě, stáří chmelnice a organizačních možnostech zvládnout řez a následné zavěšování chmelovodů v požadovaném termínu (do konce 1. dekády května).
Odrůdy “Žateckého poloraného červeňáku”
se vyznačují včasnějším a rychlejším počátečním růstem na jaře, jeho nástup řezem oddalujeme – za nejvhodnější se považuje řez provedený ve 2. dekádě dubna. Z hlediska výnosu pak následuje další pořadí: řez časný jarní, řez podzimní, řez jarní pozdní (nejnižší výnos).Hybridní odrůdy
mají pomalejší počáteční růst, jeho nástup řezem urychlujeme – řez je časnější (ranější).Obecně platí, že při teplejším a včasném nástupu jara řez chmele přesouváme částečně do pozdnějších dnů.
Technika provedení řezu
Pro řez chmele jsou používány ořezávače chmele tažené za traktorem odlišných konstrukčních typů (jednokotoučové, dvoukotoučové) a dvojího provedení (pro práci ve sloupových a nesloupových řadech). Řezný kotouč
zajišťuje rovinný řez, odřezává nové dřevo a vlky v nastavené hloubce nad babkou (v hloubce přibližně 5 – 10 cm od urovnaného povrchu půdy). Vlky vyrůstající směrem do meziřadí jsou odřezávány bočními radlicemi nebo rydly. Nadsazení řezu nad temenem babky činí přibližně 1 cm, aby nedocházelo k jejímu poškození, neboť poškozená pletiva na řezné ploše následně odumírají. Pro kvalitní provedení řezu je nezbytné zajistit dokonalé urovnání povrchu půdy, dodržet pojezdovou rychlost přibližně 2,5 – 4,0 km za hodinu, použít správný typ řezných kotoučů. Výškou nahrnuté zeminy na seřezané rostliny (2 – 8 cm) pak regulujeme (oddalujeme) termín rašení výhonů po řezu. U chmelnic vysázených hybridními odrůdami provádíme mělký řez do hloubky maximálně 5 cm.
<< 8.2.1 Vláčení chmelnice do roviny (v kombinaci s jarní aplikací průmyslových hnojiv) | Top | 8.2.3 Jarní aplikace herbicidů >> |