<< This is the first chapter | 2 SYSTEMATIKA CHMELE, BIOLOGIE A MORFOLOGIE CHMELOVÉ ROSTLINY >> |
Chmel je důležitá technická plodina pěstovaná pro sklizeň hlávek. Chmelové hlávky představují základní surovinu při vaření piva. Hlávky dávají pivu charakteristickou nahořklou chuť a rozhodující měrou se podílejí na jeho celkové chuti, zároveň působí jako konzervační prostředek. Jen nepatrné množství chmele se využívá v kosmetice a farmaceutickém průmyslu.
Pěstování chmele má v českých zemích více než tisíciletou tradici. První ojedinělé písemné zprávy o chmelu na území Čech jsou z 9. století, zprávy o pokročilejším pěstování chmele a jeho významu jsou z 11. a 12. století. Výraznější rozvoj chmelařství nastal v době života Karla IV. (1316 – 1378), český
![]() |
V celosvětovém měřítku se chmel pěstoval v roce 2003 přibližně na ploše 55 000 ha. Mezi významné producenty chmele patří Německo (17 500 ha), USA (11 700 ha) a Česká republika (cca 6 000 ha). Česká republika se podílela v roce 2002 na celosvětové ploše přibližně 11 % a na celosvětové produkci přibližně 7 %.
V České republice se chmel pěstoval v letech 1980 – 1995 přibližně na ploše 10 000 ha. Výrazný pokles celosvětové plochy chmele (v roce 1992 ještě 95 000 ha) a plochy chmele pěstovaného v České republice lze datovat postupně od poloviny 90. let a byl důsledkem vznikající nadprodukce chmele na světovém a domácím trhu s chmelem. Menší celková potřeba chmelových hlávek v pivovarnictví byla způsobena zejména těmito vlivy:
V České republice je pěstování chmele soustředěno do 3 chmelařských oblastí. Chmelařské oblasti jsou vymezeny zákonem o ochraně chmele č. 68/2000 Sb. a Vyhláškou Ministerstva zemědělství ČR č. 318/2000.
Plocha chmele v jednotlivých chmelařských oblastech (sklizeň rok 2003).
Tab. 1 - 1 :
Chmelařská oblast Žatecko má příznivé půdní podmínky. Poskytuje chmel výborné kvality, považovaný za standard světové jakosti. Výnosy hlávek jsou však v této oblasti částečně nižší oproti ostatním oblastem. Rozložení srážek během vegetace je relativně příznivé. Oblast se však vyznačuje nízkým úhrnem srážek, neboť se nachází v tzv. dešťovém stínu Krušných hor a Doupovských vrchů. Roční dlouhodobý úhrn srážek v Žatci činí 449 mm, během vegetačního období jen 261 mm. Konfigurace terénu oblasti je značně rozmanitá (200 – 500 m nad mořem). V rámci této chmelařské oblasti jsou vymezeny 2 chmelařské polohy, kde jsou obzvlášť příznivé půdní podmínky pro pěstování chmele.
Chmelařská oblast Úštěcko se vyznačuje vyšším úhrnem srážek, vyšší průměrnou teplotou za vegetaci, nižší nadmořskou výškou, čímž je dosahováno částečně vyšších výnosů hlávek. V této oblasti je vymezena chmelařská poloha Polepská blata, nacházející se na pravém břehu Labe. Má příznivější vláhové poměry, nadmořská výška je 250 – 300 m.
Chmelařská oblast Tršicko – spadá klimaticky do rozhraní Hornomoravského úvalu a bečovské oblasti Moravské brány. Převážná část ploch chmele je v nadmořské výšce 260 – 300 m.
Průměrný výnos suchých hlávek z 1 ha se v České republice v posledních letech pohyboval kolem 1,0 – 1,1 t, což je nižší než v sousedních chmelařských státech. Na úrovni těchto dosahovaných výnosů se podílí méně příznivé srážkové poměry, zejména pak typ dosud převážně pěstovaného chmele (Žatecký poloraný červeňák – tj. chmel kvalitní, velmi jemný aromatický, vyznačující se však nižšími výnosy, což má geneticky zafixováno). Jsou však rozdíly mezi jednotlivými pěstiteli. Nižší výnosy jsou též způsobeny u některých pěstitelů i nevhodnou věkovou strukturou chmelnic a vyšší mezerovitostí porostů. V roce 2003 se v České republice zabývalo pěstováním chmele 147 pěstitelských subjektů.
<< This is the first chapter | Top | 2 SYSTEMATIKA CHMELE, BIOLOGIE A MORFOLOGIE CHMELOVÉ ROSTLINY >> |