<< 5.1 ODRŮDY ŽATECKÉHO POLORANÉHO ČERVEŇÁKU 6 ZALOŽENÍ CHMELNICE >>

5.2 HYBRIDNÍ ODRŮDY

Technický a technologický pokrok v pivovarnictví v posledních 15ti letech vyústil ve změnu požadavků pivovarů na jakost chmelových hlávek, jakožto základní suroviny při vaření piva. Pivovary vedle velmi jemného aromatického chmele (vhodného pro závěrečnou dávku chmelovaru), požadují též chmel s výrazně vyšším obsahem a-hořkých kyselin a ještě přijatelným aroma (použitelné pro I. a II. dávku chmelovaru). Tomuto požadavku se museli přizpůsobit pěstitelé, bylo nutné sladit sortiment pěstovaného chmele s požadavky pivovarů z pohledu kvalitativního i kvantitativního – od poloviny 90. let dochází pak k odrůdové přestavbě v českém chmelařství.

Šlechtitelské úsilí Chmelařského institutu v Žatci započaté již v předchozím období vyústilo ve vyšlechtění nových hybridních odrůd. Hybridizací chmele – tj. křížením "Žateckého poloraného červeňáku" s vysokoobsažným zahraničním chmelem – bylo postupně od roku 1994 povoleno 5 hybridních odrůd – Sládek, Bor, Premiant, Agnus, Harmonie. Hybridní odrůdy vykazují vyšší výnosový potenciál a výrazně vyšší obsah a-hořkých kyselin než odrůdy "Žateckého poloraného červeňáku". Vyšší výnos je dán nepatrně vyšší hmotností hlávek, zejména pak jejich větším počtem na rostlině. Plocha hybridních odrůd se bude postupně rozšiřovat. Hybridní odrůdy se rovněž vysazují meristémovou sadbou ozdravené od virů a viroidů. Varné zkoušky provedené s těmito odrůdami byly úspěšné, jsou vhodné pro výrobu piv plzeňského typu, pro výčepní a ležácká piva.


Tab. 5.2 - 1 :

Seznam povolených odrůd chmele v ČR (rok 2004), základní charakteristika.


Tab. 5.2 - 1 : Seznam povolených odrůd chmele v ČR (rok 2004...

Tab. 5.2 - 2 :

Kvalitativní skupiny odrůd chmele z hlediska jejich využití v pivovarnickém průmyslu.


Tab. 5.2 - 2 : Kvalitativní skupiny odrůd chmele z hlediska ...


V příštím období se budou pěstovat obě skupiny odrůd. České chmelařství tak bude moci postupně nabídnout pivovarům větší sortiment pěstovaných odrůd ve všech 4 skupinách odrůd dle mezinárodního členění.



 

 

 



<< 5.1 ODRŮDY ŽATECKÉHO POLORANÉHO ČERVEŇÁKU Top 6 ZALOŽENÍ CHMELNICE >>