a |
Alfa hořké kyseliny |
součást měkkých chmelových pryskyřic v hlávkách,výrazně se podílejí na hořkosi piva |
b |
Babka |
– základ podzemní části chmelové rostliny, jejíž součástí je:
|
Balíčkovaná sadba |
– podzemní část jednoleté chmelové rostliny, vypěstovaná v obalu se živným s |
Bonitace chmele |
– hodnocení jakosti dodávaného chmele od pěstitele na základě laboratorního vzork |
d |
Defoliace chmele |
– chemická likvidace spodních listových pater a spodních neplodných pazochů (čast |
g |
Granulovaný chmel |
– vykoupené hlávky byly vyčištěny, dosušeny, jemně rozemlety a slisovány do granu |
h |
Hlávkový chmel |
– vykoupené hlávky byly vyčištěny od biologických a mechanických příměsí, popřípa |
Hluboké podzimní kypření meziřadí ve chmelnici |
– až do hloubky 60 cm, v intervalu 4 – 5 let, podporující kořenovou regenera |
Hybridní odrůdy chmele v ČR |
– celkem 5 odrůd. Vznikly křížením Žateckého poloraného červeňáku s vysokoob |
ch |
Chmel červeňák |
– réva má zelenou barvu s povrchovou červenou pigmentací. |
Chmel zeleňák |
– réva má čistě zelenou barvu. |
Chmelařská oblast |
– území, kde je soustředěno pěstování chmele. |
Chmelařská poloha |
– část území chmelařské oblasti, ve které jsou obzvlášť příznivé půdní podmínky p |
Chmelová hlávka |
– šišticovité plodenství samičí chmelové rostliny, které se využívá při vaření pi |
Chmelová réva |
– nadzemní lodyha vzniklá pokračováním růstu zavedených výhonů, dorůstá výšky 8 – |
Chmelová réva |
– nadzemní lodyha vzniklá pokračováním růstu zavedených výhonů, dorůstá výšky 8 – |
Chmelovod |
– ocelový drátek o síle 1 – 1,5 mm, zavěšený na podélný drát chmelové konstrukce, |
Chmelový extrakt |
– chemickou cestou získaný výtažek pivovarsky důležitých látek z chmelových |
Chmelový rosič |
– speciální postřikovač používaný v ochraně chmele proti chorobám a škůdcům, |
k |
Klimatizace chmele |
– probíhá ve speciálním zařízení (klimatizační komora), usušené hlávky o vlhkosti |
Konduktometrická hodnota chmele |
– vyjadřuje procentický obsah alfa hořkých kyselin v chmelových hlávkách. |
Kořenáč chmele |
– upravená podzemní část jednoleté chmelové rostliny, vypěstovaná ve volné půdě, |
Kořenový systém chmele – zahrnuje: |
- kůlové kořeny – vyrůstají ze spodní části starého dřeva převážně s |
l |
Lupulin |
– žlutý prášek uvnitř chmelové hlávky, podílející se na vůni hlávky. |
m |
Meristémová sadba chmele |
– jsou chmelové kořenáče a balíčkovaná sadba, jejich původní materiál byl získán z merist |
Mělké podzimní kypření meziřadí ve chmelnici |
– na hloubku do 10 cm, zásah umožňující následné kvalitnější hlubší zpracování pů |
o |
Obnova chmelnice |
– plánovitá likvidace starých a přestárlých |
Osýpka |
– růstová fáze chmelové rostliny, kdy se vytváří základy budoucího šišticovitého |
Otluky hlávek |
– drobné světle zrzavé skvrny na hlávkách v místech vzájemného dotyku a třen |
Ověřování chmele |
– probíhá při dalším zpracování a balení vykoupeného chmele před expedicí do pivo |
Označování chmele |
– probíhá u pěstitele před expedicí hlávek do nákupní firmy. Každý žok je opatřen |
p |
Panenský chmel |
– chmelové hlávky získané sklizní v 1. roce po výsadbě chmelnice. |
Pazochy |
posranní větévky chmelové révy vyrůstající po jedné z užlabí révového listu.Na pazoších vyrůstají me... |
Pecička |
– je měkká, nedošlo k nežádoucímu oplození, je to pouze zdužnatělý semeník bez negativníh |
Pecka |
– (chmelové semeno) – součást hlávky, je tvrdá, vzniká při nežádoucím oplození samičí rostliny |
Přiorávka chmele |
– nahrnutí zeminy k rostlinám, vytvoření podélného hřebene půdy vysokého 15 – 20 cm v&nbs |
r |
Rigolovaní orba |
– orba do hloubky až 60 cm před založením chmelnice s cílem prokypřit i podo |
Rozplevení hlávek |
– hlávky mechanicky poškozené a rozpadlé, což bylo způsobeno přesušením hlávek nebo nevhodnou |
Řez chmele |
– mechanizovaný zásah, při kterém je od horní části babky odřezáváno nové dřevo a |
s |
Sáď chmele |
– sazečka zhotovená z nového dřeva po řezu chmele, dlouhá 10 – 12 cm, silná |
Sušení chmele tzv „na vřeténko“ |
– dokonalejší vysušení hlávky, kdy vřeténko uvnitř hlávky je dokonale vysušené a |
Sušení chmele tzv. „na stopku\" |
– (v praxi se již nepoužívá), sušení hlávek do stadia, kdy stopka hlávky je dokon |
t |
Technická zralost chmele |
– zralost hlávek pro sklizeň, charakterizovaná podle barvy, stavu a vůně hlávek, |
Typové vzorky chmele |
– vzorky chmele vykazující znaky příslušné jakostní třídy. Slouží jako tzv. stand |
v |
Vystání chmelových rostlin (dekapitace) |
– návrat části asimilátů po sklizni z nadzemní části rostlin do podzemních o |
z |
Zavádění chmele |
– ruční pravotočivé navinutí výhonů o délce 60 – 70 cm na chmelovod. |
Žatecký poloraný červeňák |
– nejrozšířenější odrůda chmele pěstovaného v ČR. Poskytuje chmel velmi jemn |