Index of terms

a
Alfa hořké kyseliny součást měkkých chmelových pryskyřic v hlávkách,výrazně se podílejí na hořkosi piva
b
Babka – základ podzemní části chmelové rostliny, jejíž součástí je:
Balíčkovaná sadba – podzemní část jednoleté chmelové rostliny, vypěstovaná v obalu se živným s
Bonitace chmele – hodnocení jakosti dodávaného chmele od pěstitele na základě laboratorního vzork
d
Defoliace chmele – chemická likvidace spodních listových pater a spodních neplodných pazochů (čast
g
Granulovaný chmel – vykoupené hlávky byly vyčištěny, dosušeny, jemně rozemlety a slisovány do granu
h
Hlávkový chmel – vykoupené hlávky byly vyčištěny od biologických a mechanických příměsí, popřípa
Hluboké podzimní kypření meziřadí ve chmelnici – až do hloubky 60 cm, v intervalu 4 – 5 let, podporující kořenovou regenera
Hybridní odrůdy chmele v ČR – celkem 5 odrůd. Vznikly křížením Žateckého poloraného červeňáku s vysokoob
ch
Chmel červeňák – réva má zelenou barvu s povrchovou červenou pigmentací.
Chmel zeleňák – réva má čistě zelenou barvu.
Chmelařská oblast – území, kde je soustředěno pěstování chmele.
Chmelařská poloha – část území chmelařské oblasti, ve které jsou obzvlášť příznivé půdní podmínky p
Chmelová hlávka – šišticovité plodenství samičí chmelové rostliny, které se využívá při vaření pi
Chmelová réva – nadzemní lodyha vzniklá pokračováním růstu zavedených výhonů, dorůstá výšky 8 –
Chmelová réva – nadzemní lodyha vzniklá pokračováním růstu zavedených výhonů, dorůstá výšky 8 –
Chmelovod – ocelový drátek o síle 1 – 1,5 mm, zavěšený na podélný drát chmelové konstrukce,
Chmelový extrakt – chemickou cestou získaný výtažek pivovarsky důležitých látek z chmelových
Chmelový rosič – speciální postřikovač používaný v ochraně chmele proti chorobám a škůdcům,
k
Klimatizace chmele – probíhá ve speciálním zařízení (klimatizační komora), usušené hlávky o vlhkosti
Konduktometrická hodnota chmele – vyjadřuje procentický obsah alfa hořkých kyselin v chmelových hlávkách.
Kořenáč chmele – upravená podzemní část jednoleté chmelové rostliny, vypěstovaná ve volné půdě,
Kořenový systém chmele – zahrnuje: - kůlové kořeny – vyrůstají ze spodní části starého dřeva převážně s
l
Lupulin – žlutý prášek uvnitř chmelové hlávky, podílející se na vůni hlávky.
m
Meristémová sadba chmele – jsou chmelové kořenáče a balíčkovaná sadba, jejich původní materiál byl získán z merist
Mělké podzimní kypření meziřadí ve chmelnici – na hloubku do 10 cm, zásah umožňující následné kvalitnější hlubší zpracování pů
o
Obnova chmelnice – plánovitá likvidace starých a přestárlých 
Osýpka – růstová fáze chmelové rostliny, kdy se vytváří základy budoucího šišticovitého
Otluky hlávek – drobné světle zrzavé skvrny na hlávkách v místech vzájemného dotyku a třen
Ověřování chmele – probíhá při dalším zpracování a balení vykoupeného chmele před expedicí do pivo
Označování chmele – probíhá u pěstitele před expedicí hlávek do nákupní firmy. Každý žok je opatřen
p
Panenský chmel – chmelové hlávky získané sklizní v 1. roce po výsadbě chmelnice.
Pazochy posranní větévky chmelové révy vyrůstající po jedné z užlabí révového listu.Na pazoších vyrůstají me...
Pecička – je měkká, nedošlo k nežádoucímu oplození, je to pouze zdužnatělý semeník bez negativníh
Pecka – (chmelové semeno) – součást hlávky, je tvrdá, vzniká při nežádoucím oplození samičí rostliny
Přiorávka chmele – nahrnutí zeminy k rostlinám, vytvoření podélného hřebene půdy vysokého 15 – 20 cm v&nbs
r
Rigolovaní orba – orba do hloubky až 60 cm před založením chmelnice s cílem prokypřit i podo
Rozplevení hlávek – hlávky mechanicky poškozené a rozpadlé, což bylo způsobeno přesušením hlávek nebo nevhodnou
Řez chmele – mechanizovaný zásah, při kterém je od horní části babky odřezáváno nové dřevo a
s
Sáď chmele – sazečka zhotovená z nového dřeva po řezu chmele, dlouhá 10 – 12 cm, silná
Sušení chmele tzv „na vřeténko“ – dokonalejší vysušení hlávky, kdy vřeténko uvnitř hlávky je dokonale vysušené a
Sušení chmele tzv. „na stopku\" – (v praxi se již nepoužívá), sušení hlávek do stadia, kdy stopka hlávky je dokon
t
Technická zralost chmele – zralost hlávek pro sklizeň, charakterizovaná podle barvy, stavu a vůně hlávek,
Typové vzorky chmele – vzorky chmele vykazující znaky příslušné jakostní třídy. Slouží jako tzv. stand
v
Vystání chmelových rostlin (dekapitace) – návrat části asimilátů po sklizni z nadzemní části rostlin do podzemních o
z
Zavádění chmele – ruční pravotočivé navinutí výhonů o délce 60 – 70 cm na chmelovod.
Žatecký poloraný červeňák – nejrozšířenější odrůda chmele pěstovaného v ČR. Poskytuje chmel velmi jemn