<< 1.3.1 Hlavními faktory podmiňujícími kvalitativní změny jsou: | 1.5 Stav rostlinné výroby v České republice, regulace trhu >> |
Nejdůležitější vlastností zelených rostlin je schopnost tvorby organických látek pomocí fotosyntézy, kdy při využití energie slunečního záření se vytváří veškerá organická hmota (biomasa) rostlin. Fotosyntézou rostliny asimilují z dopadajícího slunečního záření energii, pomocí které vytváří z CO2 a H2O za přítomnosti minerálních látek organické sloučeniny vlastního těla.
Pro dosažení maximálních výnosů je rozhodující, aby se na organickou hmotu porostu proměnil co největší podíl z celkové využitelné energie slunečního záření, které na tuto plochu dopadne. Sluneční záření jako takové nemůžeme ovlivnit – hledáme tedy způsoby, jak šlechtěním a agrotechnikou (hnojením, ochranou, zavlažováním, organizací porostu) zabezpečit podmínky pro optimální činnost fotosyntetizujícího aparátu rostlin. Skutečné využití sluneční energie v rostlinné výrobě je poměrně nízké (1 – 2%).
Prvním předpokladem k maximálnímu využití slunečního záření je velikost asimilačního aparátu rostlin (především listů, ale i řapíků, listových pochev obilnin, stébel či stonků), zelených částí, kde se fotosyntéza uskutečňuje. V přehoustlém porostu trpí rostliny nedostatkem světla, vláhy a živin, část listů předčasně odumírá a využití sluneční energie se snižuje. V řídkém porostu je využívána jen část záření, druhá dopadá bez užitku na půdu. Z uvedených důvodů je optimální organizace porostu – tj. počet a rozmístění rostlin na ploše jedním z hlavních předpokladů pro využití výnosové schopnosti rostlin.
Dalším předpokladem je délka působení slunečního záření během vegetace. Jednou z možností zlepšeného využití sluneční energie je rychlý rozvoj asimilační plochy na počátku vegetace a případné prodloužení vegetační doby včasným setím.
Rychlost fotosyntézy je limitována:
Je zřejmé, že fotosyntéza je podmíněná aktivitou kořenového systému , jeho schopnosti čerpat vodu a živiny, obsahu živin vody a vzduchu v půdě.
Kromě fotosyntézy probíhají v rostlinách další životní pochody, především dýchání (disimilace), kterými se uvolňuje z produktů vytvořených fotosyntézou energie potřebná k látkovým proměnám a růstovým procesům. Z produktů vytvořených fotosyntézou se jich vzápětí určitá část spotřebuje. Intenzita dýchání stoupá s teplotou, takže při extremně teplém počasí se produkce rostlin snižuje vyššími ztrátami dýcháním rostlin v průběhu dne, ale především v noci, kdy fotosyntéza neprobíhá. Skutečně vyprodukovaná biomasa pak představuje pouze část celkově vyprodukované organické hmoty hrubé produkce fotosyntetizujícím aparátem.
Výnos hodnocený kvantitativně je výslednicí fotosyntetické reakce rostlin a představuje v širším pojetí veškerou čerstvou biomasu rostlin či jejich orgánů. Srovnatelným měřítkem při přesném hodnocení výnosů je hmotnost sušiny veškeré biomasy z 1 hektaru označovaná jako biologický výnos.
Ještě přesněji je možné definovat biologický výnos množstvím vyprodukovaného uhlíku v organické hmotě – čili množstvím vázané energie organických látek v rostlinách.
Z praktických důvodů hodnotíme především hospodářský výnos – úrodu, což je výnos těch částí rostlin, které využíváme k lidské výživě, ke krmení zvířat či průmyslovému zpracování. Vedle hospodářského výnosu zůstává na poli po sklizni ještě část posklizňových zbytků. Biologický výnos je tedy tvořen hospodářským výnosem a posklizňovými zbytky.
Při sklizni se nám prakticky nepodaří sklidit celý hospodářský výnos, neboť zcela bezztrátová sklizeň je technicky i technologicky neproveditelná. Rozdíl mezi hospodářským výnosem a hektarovým výnosem (hektarovou sklizní) představují sklizňové ztráty
Hospodářský výnos je tvořen výnosovými prvky. Jejich objektivní znalost je nutná pro řízení agrotechniky, tj. zakládání porostů, výživa a hnojení porostů, ochrana před chorobami a škůdci. Kvantifikace výnosových prvků porostu je rovněž nutná při předběžném odhadu výnosu. Jako příklad uvádíme výnosové prvky obilnin a okopanin (brambor a cukrovky).
Pro výpočet hospodářského výnosu (úrody) platí:
U obilnin:
U brambor:
H = počet hlíz pod jedním trsem,
A = průměrná hmotnost jedné hlízy v g
U cukrovky – výnos bulev:
A = průměrná hmotnost jedné bulvy v g
Postupně se tvořící výnosové prvky jsou obvykle různými nepříznivými vlivy redukovány, v dalších fázích růstu a vývoje bývají nahrazeny vyšším podílem či hmotností následně se tvořících dalších výnosových prvků. Tento jev označujeme jako autoregulační nebo kompenzační schopnost porostu. Velmi dobrá je autoregulace u obilnin, kde např. část vymrzlých rostlin ozimů může být nahrazena zvýšeným počtem odnoží přezimovaných rostlin. Nízká je autoregulace u okopanin, zejména řepy. Luskoviny a olejniny neodnožují, v řidších porostech pouze více větví.
![]() |
Současný vysoký podíl vlivu pěstitele na výši výnosů svědčí jak o potřebě hlubokých znalostí, tak o skutečnosti, kdy případné chyby či nedostatky v pěstitelském systému mají mnohem větší záporný vliv na výnos i rentabilitu pěstování než tomu bylo v minulosti.
Tab. 1.4 - 1 : Podíl vlivu intenzifikačních faktorů na výnosech v % (dle VÚRV Ruzyně)![]() |
![]() |
Značných energetických úspor lze dosáhnout racionalizací pěstitelských postupů, především při přípravě půdy. Na růstu výnosů polních plodin se stále více podílí nové odrůdy. Kvalitní odrůdy při vyšší odolnosti (rezistenci) chorobám a škůdcům a vyšším využitím živin na výkonném stanovišti mohou dobře využít svůj genetický potenciál. S volbou odrůd souvisí i obměna osiv a sadby, která musí odpovídat jak příslušným normám, tak i požadavkům pěstitele.
Potřebu či nutnost účelného a rentabilního hospodaření s perspektivami vyváženého agrárního trhu rozvádí TUČEK (1999):
<< 1.3.1 Hlavními faktory podmiňujícími kvalitativní změny jsou: | Top | 1.5 Stav rostlinné výroby v České republice, regulace trhu >> |