<< 1.3 Růst a vývoj rostlin 1.4 Tvorba výnosu - intenzifikační faktory >>

1.3.1 Hlavními faktory podmiňujícími kvalitativní změny jsou:

Působení teploty ve vymezeném rozsahu, která působí na rostliny po určitou dobu (jarovizační či vernalizační období). U ozimých a dvouletých rostlin probíhá proces jarovizace působením nízkých teplot vyvolávajících stav, který po další fotoperiodické reakci vede k zakládání a diferenciaci generativních orgánů. Pokud rostliny těchto skupin neprojdou stadiem jarovizace, nemohou vytvářet semena či plody, přestože jejich růst může pokračovat. Jarovizace může probíhat u některých druhů (např. obilnin) již v semenech po probuzení klíčku, u jiných druhů (většinou drobnosemenných) až v mladých rostlinách (řepka olejná, či řepa u které jarovizace probíhá v růstovém vrcholu pupenů bulvy). Kromě teploty jsou k jejímu průběhu nezbytné i patřičná vlhkost a přístup vzduchu. Nároky jednotlivých druhů, ale i odrůd na potřebnou teplotu (chlad) a délku jejího působení v průběhu stadia jarovizace jsou značně rozdílné. Znalost podmínek průběhu stadia jarovizace umožňuje využití těchto poznatků ve šlechtění, semenářství a agrotechnice ozimých a dvouletých druhů.

Dalším významným faktorem, který ovlivňuje vývoj rostliny je světlo, přesněji střídání období světla a tmy – fotoperiodismus.


Z tohoto hlediska rozdělujeme rostliny na:


Indikátorem změn, které v rostlině probíhají po uskutečnění příslušných podmínek vývoje je diferenciace vegetačního (vzrostného) vrcholu. Tyto změny jsou označovány jako etapy organogeneze a lze je sestavit do mikrofenologické stupnice. V této stupnici lze přesně sledovat projev uskutečněných vývojových změn. Takové přesné sledování však vyžaduje preparaci vzrostného vrcholu a jeho pozorování při určitém zvětšení. K praktickému a rychlému popisu stupně růstu a vývoje postačí fenologická (makrofenologická) stupnice.



<< 1.3 Růst a vývoj rostlin Top 1.4 Tvorba výnosu - intenzifikační faktory >>