<< 9.5.4 Základy technologie pěstování a sklizně | 10 CHMEL (Humulus lupulus L.) >> |
Požadavky na jakost
Požadavky na jakost konzumních brambor jsou zakotveny v “Zákoně o potravinách” č.110/1997 Sb. a v návazných vyhláškách. Na základě uvedených předpisů musí být prodávané brambory označeny odrůdou a varným typem. Nejdůležitějším posuzovatelem jakosti brambor je však spotřebitel, který jistě v souladu s vyhláškami bude žádat konzumní brambory po všech stránkách kvalitní, vkusně zabalené a označené informací pro jaký druh stolní úpravy je odrůda vhodná a jaké má varné vlastnosti (viz dále varné typy). Spotřebitel požaduje hlízy velikostně vyrovnané, čisté a mechanicky nepoškozené, mají mít pravidelný tvar a mělká očka. Nežádoucí jsou hlízy znehodnocené silnou ztrátou vody, vnějšími otlaky, hnilobami či šedivostí dužiny apod. Žádány nemohou být sladké brambory po chladném skladování, hlízy, které zezelenaly na světle ani hlízy se strupovitým povrchem nebo cizím pachem. Varné vlastnosti (konzistence dužiny po uvaření) závisejí hlavně na odrůdě, ale i na podmínkách pěstování.
Tab. 9.5.5 - 1 : Konzumní odrůdy bramboy se dělí do varných typů A, B, C:
Z ukazatelů chemického složení namátkově kontroluje potravinářská inspekce (ČZPI) obsah dusičnanů a glykoalkaloidů (GA). Hygienické předpisy připouštějí na lkg čerstvých hlíz nejvýše 300mgNO3- (u raných brambor do 15. 7. 500mgNO3-) a 200mg GA. Specifické požadavky na kvalitu mají výrobci potravinářských výrobků.
V případě jakosti sadbových brambor stanoví Zákon o osivu a sadbě s prováděcí vyhláškou pro jednotlivé množitelské stupně konkrétní požadavky na zdravotní stav z hlediska viróz a dalších chorob, mechanického poškození a velikostního třídění. U průmyslových brambor je kladen důraz na co nejvyšší škrobnatost (nad 17%) a velikost škrobových zrn.
Tab. 9.5.5 - 2 : Požadavky na jakost u brambor na potravinářské výrobky![]() |
Odbyt brambor je ovlivňován především situací na vnitřním trhu, neboť vývoz brambor zejména do zemí EU zatím nepřipadá v úvahu a též dovozy jsou relativně nízké. Pro náš trh s bramborami je charakteristické značné kolísání jejich produkce a nabídky na trhu, s čímž souvisejí výrazné cenové výkyvy.
Odbyt a zpeněženíTab. 9.5.5 - 3 : Průměrné ceny zemědělských výrobců u pozdních konzumních brambor
Stabilita na trhu brambor by měla vycházet ze vztahu pěstitel - odběratel, vzájemně výhodných smluvních vztahů. Jistotě na trhu by pomohlo, kdyby si každý obchodník smluvně zajistil potřebné množství brambor nejpozději do výsadby (pěstitel by mohl snáze přizpůsobit plochu brambor) tak, jak to již velmi dobře funguje u zpracovatelů brambor na zušlechtěné výrobky a na škrob. Lze to uvést i obráceně, každý pěstitel by měl mít smluvně zajištěn odbyt na produkci.
Část produkce je dodávána na trh bezprostředně po sklizni, většina brambor zůstává uskladněna u pěstitelů a je dodávána postupně. Cenově nejvýhodnější způsob realizace představují pro pěstitele přímé dodávky obchodníkům (bez prodeje zprostředkovatelským organizacím). Lépe se prosadí na trhu pěstitelé schopní upravit brambory podle požadavků trhu (dodávky v drobném spotřebitelském balení, kartáčované, případně i prané nebo vakuově balené).
![]() |
Rentabilita pěstování brambor velmi závisí na užitkovém směru; nejvyšší míry rentability bývá tradičně dosahováno u raných konzumních brambor, příznivá bývá i u sadbových brambor. U pozdních konzumních brambor se projevují větší výkyvy, v některých letech se řadí k nejrentabilnějším komoditám, zatímco v letech s nadprodukcí jsou pro část pěstitelů ztrátové. U průmyslových brambor byla situace nejméně příznivá, ale v posledních letech se jejich pěstování díky státní podpoře škrobárenského průmyslu (finanční podpora zpracování brambor na škrob a subvencování vývozu, stanovení minimální ceny průmyslových brambor pro pěstitele) stává velmi konsolidovaným odvětvím.
V případě vstupu ČR do EU skončí ochrana našeho trhu a pěstitelé budou vystaveni velmi tvrdé konkurenci, neboť naše farmářské ceny brambor jsou dnes zpravidla vyšší než v zemích západní Evropy.
<< 9.5.4 Základy technologie pěstování a sklizně | Top | 10 CHMEL (Humulus lupulus L.) >> |