Kukuřice je plodinou původně z tropických oblastí, pěstuje se však v rozmanitých klimatických podmínkách. Kukuřičné zrno hraje důležitou roli při výkrmu prasat a drůbeže. V poslední době vzrůstá význam kukuřice i pro přímou lidskou výživu. Rozšiřuje se využití pukancové kukuřice. Silážní kukuřice hraje důležitou roli při výrobě objemových krmiv (siláže) a řadí se mezi rozhodující krmné plodiny. Vzhledem k charakteru klimatických podmínek v ČR je domácí produkce omezená, takže je nutné dovážet kukuřici (cca 85 – 90tis.t) především ze Slovenska.
Tab. 5.8.1 - 1 : Vývoj ploch a výnosů kukuřice v ČR (ČSÚ)
Převládající složkou zrna kukuřice jsou glycidy. Z nich připadá na škrob 60 – 70%, obsah N-látek je okolo 10%, vlákniny 2%, tuků 3 – 6%, nejvíce v klíčku (cukrová kukuřice 8 – 9%). Z obilnin má kukuřice po ovsu druhý nejvyšší obsah tuků v semeni.