<< 6.1.2 Negativní pěstitelské vlastnosti luskovin 6.1.4 Využití luskovin ve výživě hospodářských zvířat >>

6.1.3 Využití luskovin ve výživě lidí

Průměrná spotřeba luskovin ve výživě lidí je ve světovém měřítku velmi rozdílná a v různých zemích dosahuje rozpětí 1 – 25kg na člověka za rok (ČR se 2kg řadí k zemím s malou spotřebou). K jedlým luskovinám náleží v našich podmínkách tradiční druhy: hrách, fazol, čočka a sója. Ke konzumním účelům jsou využitelné také hrachor, cizrna, lupina a bob. Využití mají produkty suchých semen nebo nezralá semena a lusky jako zelenina.

Svým chemickým složením jsou významným zdrojem rostlinných bílkovin. Nižší biologická hodnota vyplývá z malého obsahu aminokyselin methioninu, cystinu a tryptofanu. Nutriční hodnotu luskovin snižuje obsah některých antinutričních látek (např. oligosacharidů).

K velmi cenným složkám luskovin náleží vysoký obsah vitaminů skupiny B, minerálních látek (P, Ca, Mg, Fe, Zn, Mn, Cu, Co, Mo, J, F, V) a vlákniny.



<< 6.1.2 Negativní pěstitelské vlastnosti luskovin Top 6.1.4 Využití luskovin ve výživě hospodářských zvířat >>