<< 13.1.1 Zdravotní význam | 13.2 Rozdělení zeleniny >> |
V ČR se nyní pěstuje zelenina na ploše kolem 30000ha. Do této výměry je podle statistiky započítána i plocha na zahrádkách a samozásobitelských pozemcích. Pokud sledujeme vývoj ploch, dochází v posledním desetiletí k určitému úbytku. K většímu na domácích zahrádkách, kde je zelenina více ohrožována škůdci a chorobami a celková náročnost neodpovídá, ve srovnání s dostupným nákupem tržně upravené zeleniny, očekávanému finančnímu efektu. K menšímu snížení dochází u objemu produkce. Ten se u nás pohybuje mezi 500 až 600tis.t. Pokud dochází k variabilitě sklizně je většinou způsobena výkyvy počasí, jako jsou nízké, nebo naopak vysoké teploty a nedostatečné a nerovnoměrné srážky.
![]() |
Perspektivy rozvoje zelinářství jsou zřejmé i v celosvětovém trendu. Pokud srovnáváme statistické údaje, pak v r. 1994 došlo ve srovnání s r.1980 ke zvýšení produkce o 33% a v r. 1999 o 73% a tento trend neustále pokračuje. Příčinu můžeme spatřovat nejen v rostoucím počtu obyvatel, ale i v rostoucí uvědomělé spotřebě a v čilejších obchodních aktivitách.
<< 13.1.1 Zdravotní význam | Top | 13.2 Rozdělení zeleniny >> |