<< 3.1 Význam a posuzování jakosti | 3.2.2 Význam Českých norem (ČSN) >> |
Základní právní normou v oblasti potravin a přeneseně i surovin je zákon o potravinách a tabákových výrobcích č. 110/1997 Sb. a úprava zákonem č. 306/2000 Sb. (dále jen zákon), který stanovuje povinnosti podnikatelů při výrobě potravin a tabákových výrobků a jejich uvádění do oběhu a upravuje dozor nad dodržováním povinností vyplývajících z tohoto zákona. Působnost zákona o potravinách se většinou přímo netýká polních plodin (týká se zeleniny a ovoce), protože polní produkty se zpravidla ještě dále zpracovávají. Nepřímo však zákon působí přes jakostní požadavky zpracovatelů rostlinných surovin a výrobců potravin.
Zákon vymezuje některé základní pojmy, např. (výběr, upraveno):
Zákon v jednotlivých paragrafech ukládá povinnosti výrobců a dovozců potravin. Mimo jiné se zabývá podmínkami označování potravin, jako významného podkladu pro spotřebitele, dále balením potravin. Zákon uvádí kontrolní orgány státního dozoru a jejich kompetence:
Aby znění zákona mohlo být uvedeno do praktického používání, je doplněno prováděcími vyhláškami (v kompetenci Ministerstva zemědělství nebo Ministerstva zdravotnictví), které uvádějí konkrétní podmínky a údaje k jednotlivým ustanovením zákona – pro skupiny potravin, dále hygienické, mikrobiologické, chemické požadavky, limity rizikových látek atd.
Rostlinné produkty jsou přímo nebo nepřímo součástí lidské výživy. Potrava zásadním způsobem ovlivňuje zdravotní stav člověka. Velmi významným hodnocením surovin a potravin je zdravotní bezpečnost. Ta souvisí s možným výskytem rizikových faktorů, které mohou vyvolávat zdravotní problémy. Napadení surovin a potravin některými mikroorganizmy vyvolává u člověka onemocnění přímé (salmonelóza) nebo nepřímo působením toxinů (botulotoxin, mykotoxiny). Dalším skrytým nebezpečím pro zdraví lidí jsou cizorodé chemické látky, které se dostávají do rostlin během pěstování z vnějšího prostředí. Část těchto kontaminujících látek jsou z emisí a imisí, částečně to mohou být rezidua pesticidů používaných při pěstování plodin. Určitá zdravotní rizika představují látky používané v potravinářství pro zlepšení vlastností surovin a potravin, tzv. látky přídatné. Použití těchto látek musí být povoleno a řídí se předepsanými limity použitého množství.
Pro zajištění vysoké jakosti a zdravotní nezávadnosti výrobků jsou vypracována velmi podrobná pravidla výroby (nejenom potravinářské) zahrnutá v tzv. systému řízení jakosti. Jedná se především o důsledný administrativní systém kontrolovatelných opatření v celé struktuře výrobního podniku. Normativní podklad je zahrnutý v normách ISO řady 9000 (např. certifikát firmy Eurest v menze ČZU).
V rámci tohoto systému nebo samostatně může být zaveden kontrolní systém kritických bodů ve výrobě potravin. Vyhláška č. 147/1998 Sb.uvádí stanovení kritických bodů v technologii výroby potravin v návaznosti na zákon č. 110/1997 Sb. V zahraničí je toto označované jako HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points – analýza rizik pomocí kritických kontrolních bodů). Kritickými body jsou technologické úseky výroby (výrobní operace), ve kterých je největší riziko porušení zdravotní nezávadnosti potraviny. Pro tato místa ve výrobě se vypracují opatření, která mají vyloučit, snížit toto riziko.
<< 3.1 Význam a posuzování jakosti | Top | 3.2.2 Význam Českých norem (ČSN) >> |