<< 3.5.2 Hodnocení jakosti luštěnin 3.5.4 Hodnocení jakosti brambor >>

3.5.3 Hodnocení jakosti olejnin

Olejniny jsou botanicky velmi různorodou skupinou plodin – řepka, slunečnice , len , sója aj. Patří sem také hořčice a mák, ale jejich olejnatá semena se používají jinak než pro výrobu oleje. Tyto plodiny spojuje vysoký obsah tuku v semenech. Požadavky na kvalitu olejnatých komodit jsou uvedeny v ČSN 462300 Olejnatá semena.

V ČR je hlavní olejninou řepka. Přirozené složení mastných kyselin a obsah glukosinolátů v semenech řepky není zatím optimální z hlediska zdravotních požadavků pro výživu lidí a hospodářských zvířat. Šlechtěním nových genotypů řepky se postupně upravuje složení mastných kyselin v oleji řepky ve prospěch žádoucích složek. Významně byl snížen obsah kyseliny erukové (do 2%), která zhoršovala nutriční hodnotu oleje. Zbytky semen po získání oleje (extrahovaný šrot, pokrutiny) se používají pro krmné účely. Nepříznivý vliv na zdravotní stav zvířat má složka těchto zbytků – glukosinoláty. V současné době se pěstují odrůdy se sníženým obsahem glukosinolátů.

Kromě obsahu kyseliny erukové a glukosinolátů se při obchodování s řepkovým semenem zjišťuje hlavní ukazatel - obsah tuku 42% při vlhkosti semen 8%. Dále se stanovuje podíl porostlých a poškozených semen a obsah nečistot.

Vysokou kvalitu a příznivé dietetické vlastnosti má  slunečnicový olej. Neobsahuje kyselinu erukovou ani glukosinuláty, takže jakostní hodnocení suroviny je zúžené na zjištění vlhkosti 8%, obsah tuku 44%, poškozená semena a nečistoty.



<< 3.5.2 Hodnocení jakosti luštěnin Top 3.5.4 Hodnocení jakosti brambor >>