<< 3 HODNOCENÍ JAKOSTI ROSTLINNÝCH PRODUKTŮ | 3.2 Legislativa v oblasti jakosti rostlinných produktů >> |
![]() |
![]() |
Nutriční jakost – je posuzována z pohledu lidské výživy. Pro výživu člověka je důležité nejenom zastoupení hlavních složek potravin – bílkovin, tuků, sacharidů, ale i jejich skladba a vzájemný poměr a energetická hodnota.
Krmná jakost – je daná souborem ukazatelů, které sledují energetickou hodnotu krmných komponentů, obsah látek a jejich stravitelnost. Úroveň ukazatelů je odlišná pro jednotlivé druhy a kategorie hospodářských zvířat.
Biologická jakost – hodnotí obsah a skladbu živin, vitamínů, enzymů a některých specifických látek, které zabezpečují průběh fyziologických funkcí lidského organizmu.
Technologická jakost – je souhrn vlastností, které ovlivňují technologii zpracování suroviny, výtěžnost výrobku a jeho kvalitu.
Senzorická jakost – je charakterizována souborem vlastností, které jsou vnímány lidskými smysly.
Hodnocení surovin a potravin v sobě spojuje více jakostních pohledů. Pro rozdílné účely využití určité suroviny je odlišné hodnocení, např. kvalita pšenice pro pekárenskou, pečivárenskou výrobu a krmné účely. Sledují se i hygienické aspekty kvality.
<< 3 HODNOCENÍ JAKOSTI ROSTLINNÝCH PRODUKTŮ | Top | 3.2 Legislativa v oblasti jakosti rostlinných produktů >> |