<< 2.1.3 Vznik semene 2.2.1 Typy odrůd >>

2.2 Odrůda


Img. 2.2 - 1 : Odrůda pšenice obecné.
Odrůda
je soubor pěstovaných rostlin, náležející k nejnižší kategorii botanického třídění, vyznačující se zřetelně určitými biologickými a hospodářskými vlastnostmi, které se při přesném způsobu rozmnožování beze změny uchovávají.

V průběhu 20. století se odrůda stala významným intenzifikačním faktorem v rostlinné výrobě a podílí se velkou měrou na její efektivitě. Z ekonomického i ekologického hlediska je využívání odrůd s vyšším geneticky podmíněným výnosovým potenciálem žádoucí a prospěšné. Průměrný podíl odrůdy (genotypu) na celkovém výnosu v posledních desetiletích v souhrnu všech intenzifikačních opatření se odhaduje na přibližně 30% a ročně se šlechtěním stále zvyšuje o 0,5 – 2%.

Odrůda vzniká v procesu šlechtění, ve kterém s využitím všech nejmodernějších postupů dochází po zkřížení rodičovských komponent k následnému výběru takového genotypu (genotypů), u kterého je předpoklad, že projde náročným procesem zkoušení pro registraci. Podmínkou registrace nové budoucí odrůdy (novošlechtění ) a zapsání do Státní odrůdové knihy je její odlišnost, vyrovnanost, stálost a novost. Nově registrovaná odrůda s sebou tedy přináší nějakou novou kvalitu, která se u stávajících odrůd nevyskytuje vůbec nebo v míře jiné než u nové odrůdy. Do Státní odrůdové knihy je samozřejmě možné zapsat i odrůdy zahraniční provenience, nové nebo i starší, již v zahraničí povolené; všechny však musí projít zkoušením pro registraci a splňovat výše uvedené podmínky.

Úplná pravidla pro registraci nové odrůdy jsou dána zákonem č. 92/96 Sb. „O odrůdách, osivu a sadbě pěstovaných rostlin“ ve znění pozdějších předpisů. Zkoušením pro registraci a registrací odrůd je pověřen Odbor odrůdového zkušebnictví ÚKZUZ (Ústřední kontrolní zkušební ústav zemědělský).



<< 2.1.3 Vznik semene Top 2.2.1 Typy odrůd >>