<< 3.2.1 Zákon o potravinách a tabákových výrobcích | 3.3 Metody hodnocení jakosti rostlinných produktů >> |
Ve všech výrobních oborech jsou základní technické, kvalitativní a jiné podstatné charakteristiky výrobků nebo výrobních postupů uvedeny v technických normách – v ČR v Českých normách (ČSN). Přestože jsou v současné době pouze doporučeným materiálem, jsou všeobecně používány pro praktické činnosti. Tvorba norem je dlouhodobý přípravný proces, na němž se podílejí mnohá zainteresovaná pracoviště. Normy vydává státní instituce – Český normalizační institut.
ČSN pro zemědělské produkty je možné obecně rozdělit do tří skupin:
V systému Českých norem se nyní objevují normy převzaté (celé nebo částečně) z Evropské unie a mohou mít označení ČSN ve spojení s ISO nebo EN. Výrobní podniky zpravidla mají svoje podnikové normy pro jednotlivé výrobky.
<< 3.2.1 Zákon o potravinách a tabákových výrobcích | Top | 3.3 Metody hodnocení jakosti rostlinných produktů >> |