<< 3.5.4 Hodnocení jakosti brambor 4 ROZDĚLENÍ ZEMĚDĚLSKÝCH PLODIN >>

3.5.5 Hodnocení jakosti cukrovky

Na rozdíl od většiny předchozích komodit má cukrovka jediné využití – na výrobu cukru. Hlavním jakostním ukazatelem je proto obsah cukru (sacharózy) v bulvách, označovaný jako cukernatost nebo digesce. Základní hodnotou cukernatosti je 16% (ČSN 462110 Cukrovka), na kterou se upravuje provádějí srážky nebo přirážky ze základní ceny 1 tuny dodané cukrovky. Sklizeň řepy patří mezi komplikované pracovní operace, zvláště při horších přírodních podmínkách. U dodávek řepy se zjišťuje množství ulpělé zeminy, zeleného chrástu a zbytků plevelů, nahnilých a namrzlých bulev. Tyto složky ovlivňují jednak hmotnost dodávky, jednak výtěžnost cukru, protože látky v zelených částech rostlin snižují množství krystalizující sacharózy.

Img. 3.5.5 - 1 : Pro stanovení cukernatosti využíváme polarimetr (s...
Img. 3.5.5 - 2 : Příprava kontrolního (záložního pro zmrazení ) vzo...
Img. 3.5.5 - 3 : Technologická jakost je významným ukazatelem pro z...



<< 3.5.4 Hodnocení jakosti brambor Top 4 ROZDĚLENÍ ZEMĚDĚLSKÝCH PLODIN >>