<< 10.9.2 Sušení chmele | 10.10 Hodnocení kvality a nákup chmele >> |
Usušené hlávky jsou křehké, snadno se rozpadají a poškozují, nejsou schopné další manipulace. Proto musí dojít k úpravě vlhkosti na 10,5 – 12%. Toho dosáhneme buď samovolným přijmutím vlhkosti z okolního prostředí v průběhu 2 – 4 týdnů (rozložení hlávek do nízké vrstvy, opatrné přehazování a podle potřeby i kropení) nebo na speciálním zařízení – v klimatizační komoře. Při klimatizaci jsou hlávky zvlhčovány vzduchem o relativní vlhkosti 70 – 75% po dobu 70 – 90 minut na konečnou vlhkost 10,5 – 11%. Klimatizační komora zpravidla navazuje na pásovou sušárnu. Takto upravené hlávky se ihned lisují do transportních žoků o hmotnosti 60 – 70kg. Každý žok je samostatně zvážen, opatřen štítkem s potřebnými údaji, zaplombován v horní části a zapsán do výkazu dodávky označeného chmele. Označování chmele (známkování) se řídí zákonem. Takto zabalené hlávky jsou odváženy do skladu odběratele zpravidla jako ucelené dávky (partie). Jednotlivé dávky se mezi sebou liší kvalitou.
V moderním sklizňovém středisku je zajištěna propojenost a kontinuita práce jednotlivých strojů a zařízení (česací stroj -> pásová sušárna -> klimatizační zařízení -> lis na žokování hlávek).
<< 10.9.2 Sušení chmele | Top | 10.10 Hodnocení kvality a nákup chmele >> |