<< 9.5 Brambory 9.5.2 Biologie brambor, růst a vývoj, požadavky na prostředí >>

9.5.1 Pěstitelský význam a využití v ČR a ve světě


Img. 9.5.1 - 1 : Protáhlý tvar hlíz je typický pro některé salátové...
Brambory jsou považovány za důležitou potravinu, průmyslovou surovinu a významnou zemědělskou plodinu s vysokou výnosovou schopností a příznivým působením v osevním postupu. V řadě zemí jsou brambory stále využívány jako krmivo pro hospodářská zvířata. Podle údajů FAO je 52% celosvětové výroby brambor využíváno pro konzumní účely, 34,5% pro krmení zvířat, 11% pro sadbu, 2,8% na výrobu škrobu a 0,7% na výrobu lihu. K největším pěstitelům patří Rusko, Čína, Indie, Polsko a USA.


Tab. 9.5.1 - 1 : Plochy, výnosy a produkce brambor v ČR
Tab. 9.5.1 - 1 : Plochy, výnosy a produkce brambor v ČR


V ČR brambory zaujímají asi 1,7% orné půdy. Úroveň našeho bramborářství se v posledních letech zvyšuje, ale stále zaostáváme ve výnosech a někdy i v kvalitě za vyspělými evropskými státy (např. SRN, Francie, Belgie,
Img. 9.5.1 - 2 : Kvetoucí porost brambor je typický spíše pro pozdn...
Holandsko dosahují stabilně výnosů 30 – 40t.ha-1 i více). Přesto jsou brambory řazeny k plodinám s předpoklady pro dosažení konkurenceschopnosti zemím EU. K významným předpokladům pro zvýšení výnosů (na úroveň kolem 30t.ha-1) patří soustředění rozhodující plochy brambor u specializovaných pěstitelů. To umožní odpovídající vybavení (investice do strojů, skladů) a intenzifikaci výroby (využívání kvalitní sadby, nejlepších odrůd, optimalizace hnojení a aplikace pesticidů proti plevelům, chorobám a škůdcům). Úroveň kvality brambor, která byla v ČR dlouhodobě neuspokojivá, se v posledních letech značně zlepšila. Souvisí to hlavně s novými pěstitelskými postupy (pěstování v odkameněných hrůbcích), s využitím moderní techniky pro sklizeň a posklizňovou úpravu šetrnější k hlízám, s využitím moderní tržní úpravy (praní, kartáčování, drobné spotřebitelské balení) i s uplatněním prováděcích předpisů k "Zákonu o potravinách” (stanoví povinnost prodejce deklarovat zákazníkovi odrůdu, varný typ a uspokojit další kvalitativní požadavky).

Spotřeba konzumních brambor na obyvatele a rok se v ČR pohybuje kolem 80kg, z toho asi 15% se zpracovává na potravinářské výrobky. Ve vyspělých evropských zemích je spotřeba konzumních brambor přibližně stejná, ovšem na potravinářské výrobky připadá 30 – 50% jejich produkce.

Ve výživě obyvatel plní brambory tři funkce:

Objemovou dostatečný objem stravy pro zátěž trávicího ústrojí
Sytící vhodný obsah sacharidické složky
Ochrannou obsah vitamínů a minerálních látek


Brambory jsou vhodné pro dietní stravování. Proti výrobkům z obilovin je výhodou brambor nízký obsah sušiny a s ním spojená nízká energetická hodnota. Vysoký obsah draslíku a hořčíku činí z brambor potravinu zásaditého charakteru, čímž brambory eliminují kyselotvornou stravu bohatou na cukry, tuky a bílkoviny.

Na sadbu je nyní v ČR využívano asi 10% z celkové plochy brambor. Brambory jsou rovněž důležitou surovinou pro výrobu škrobu a lihu. V současné době se u nás nepěstují brambory speciálně pro krmení hospodářských zvířat. Pro tento účel jsou využívány odpady z konzumních, sadbových a průmyslových brambor, případně přebytky.


Tab. 9.5.1 - 2 : Užitkové směry brambor
Tab. 9.5.1 - 2 : Užitkové směry brambor



<< 9.5 Brambory Top 9.5.2 Biologie brambor, růst a vývoj, požadavky na prostředí >>