<< 1.1 Úvod do rostlinné výroby | 1.3 Růst a vývoj rostlin >> |
![]() |
Rostliny člověku poskytují:
Obilniny – poskytují suché plody – obilky s vlhkostí 13 – 15%., které jsou dlouhodobě skladovatelné. Ve výživě člověka mají zásadní postavení. Jako zrno nebo celé rostliny slouží ke krmení hospodářských zvířat. Jsou využívány v potravinářském průmyslu (slad, líh, dextriny, kávovinové náhražky) i ve farmakologii.
Luskoviny – poskytují také suchá semena ale oproti obilninám obsahují více bílkovin (bílkovinné zrniny). Jsou využívány ve výživě
![]() |
Olejniny – produkují suchá semena s vysokým obsahem tuku. Jsou zdrojem rostlinných tuků (olejů) pro lidskou výživu, extrahované šroty (jako zdroj bílkovin) jsou významnou součástí krmných směsí, biomasa se využívá ke krmení nebo jako zelené hnojení.
Přadné rostliny – jsou pěstovány pro sklerenchymatická vlákna ve stoncích (listech či plodech), která se oddělují technologickými postupy a zpracovávají v textilním průmyslu. Vedlejším produktem jsou olejnatá semena (len, konopí , bavlník a další).
Okopaniny – poskytují dužnaté produkty (hlízy) s obsahem vody 75 – 90%, které mají krátkou skladovatelnost. Hlavní zásobní látkou u bulevnatých jsou glycidy (cukry, inulín) využívané v potravinářství. Cukrovka a čekanka jsou zpracovávány na finální produkty, krmná řepa, krmná mrkev a tuřín slouží ke krmení. Vedlejším produktem je chrást s možností využití ke krmení. V současnosti je zaoráván. Hlavní zásobní látkou hlíznatých okopanin jsou glycidy (škrob, inulín). Skladovatelnost v řízených podmínkách je maximálně od sklizně do jara (brambory). Topinambury se u nás zpravidla neskladují.
Speciální plodiny – obsahují specifické účinné látky (glykosidy, silice, hořčiny, alkaloidy atd.). Po sklizni se suší při předepsaných teplotách a skladují v určených podmínkách (teplota, vlhkost, nepřístup světla). Využíváme je jako pochutinové rostliny (chmel, tabák, paprika, kmín, koření), léčivé rostliny (heřmánek, náprstník, máta, sléz, jitrocel, ostropestřec), poskytující léčivé drogy k přímému užití nebo přípravě léčiv.
Ovoce a zelenina – jsou významným zdrojem vitamínů a minerálních látek.
Okrasné rostliny – pěstujeme pro zlepšení životního prostředí.
Tab. 1.2 - 1 : Spotřeba potravin v ČR (kg/obyvatel/rok)
Ke kolísání spotřeby potravin dochází jednak dlouhodobě v důsledku změn spotřebitelských zvyklostí, dále kolísání cen na světových trzích, ochranných opatření států (cel, dovozních kvót), farmářských cen a následně cen spotřebitelských, dále v důsledku růstu cen za bydlení, plyn, elektřinu, dopravu, služby.
![]() |
Spotřeba mléka a mléčných výrobků v ČR po poklesu v 90-tých letech nyní pozvolna stoupá, stále však nedosahuje úrovně EU (v ČR je
![]() |
V delším časovém období se u nás snižuje spotřeba obilovin v hodnotě mouky, brambor, živočišných tuků, příznivý je i růst spotřeby ovoce mírného pásma a zeleniny.
Ve srovnání se zeměmi EU je v ČR vysoká spotřeba vajec (ČR 275ks/obyvatel/rok, EU 230ks) a obilnin (EU 85,4kg, ČR 101,0kg). Naše spotřeba ovoce a zeleniny stále ještě nedosahuje úrovně EU (65kg ovoce mírného pásma, 118kg zeleniny).
Podíl výdajů za potraviny, nápoje a tabák v ČR na celkových spotřebních výdajích domácností činí přibližně 1/3. Podíl cen zemědělských surovin na cenách finálních výrobců se pohybuje v širokém rozmezí cca 40 – 70%.
Tab. 1.2 - 2 : Podíl ceny zemědělské suroviny na cenách finálních výrobků![]() |
<< 1.1 Úvod do rostlinné výroby | Top | 1.3 Růst a vývoj rostlin >> |