<< 7.2.5 Technologie pěstování 7.3 Slunečnice roční >>

7.2.6 Kvalita produkce a zpeněžení

Kvalita řepky olejné je dána:



Tab. 7.2.6 - 1 : Tržní požadavky na kvalitu řepky dle ČN 462300-2
Tab. 7.2.6 - 1 : Tržní požadavky na kvalitu řepky dle ČN 462300-2


V semeni řepky jsou rozdíly v chemickém složení jednotlivých částí semene. Osemení zaujímá 15 – 20% celkové hmotnosti semene a má nízký obsah oleje (1,5%), 15% proteinů a asi 75% polysacharidů. Zbytek semene tj. dělohy a embryo, obsahují 45 – 47% oleje, 38 – 30% proteinů a pouze 3% vlákniny. V řepkovém oleji jsou nejvíce zastoupeny triglyceridy nenasycených mastných kyselin (kyselina olejová, linolová a linolenová). Nežádoucí mastnou kyselinou je kyselina eruková, která způsobuje retardaci růstu a poruchy trávení. Významným kvalitativním ukazatelem je i obsah antinutričních látek (glukosinoláty a fenolické sloučeniny). Glukosinoláty negativně ovlivňují činnost štítné žlázy a toxicky působí na játra. Obsah glukosinolátů se přemnožováním osiva zvyšuje a může se tak stát limitujícím faktorem při prodeji řepky. Tržní požadavky na kvalitu řepky jsou definovány jakostními znaky danými ČN 462300 - 2 (viz. tabulka).

Největším domácím zpracovatelem řepky je SETUZA a.s. Ústí nad Labem, která ročně zpracovává 400 – 450tis. tun řepkového semene. Náklady na jeden hektar se u řepky ozimé pohybují v závislosti na intenzitě pěstování mezi 14 – 19tis. Kč, největší náklady jsou na hnojiva a pesticidy. V roce 2001 se v průměru sklidilo 2,84t.ha-1, což při průměrné ceně 6904Kč.t-1 představuje tržby cca 19,5tis. Kč.ha-1.

 



<< 7.2.5 Technologie pěstování Top 7.3 Slunečnice roční >>