<< 3.3 Metody hodnocení jakosti rostlinných produktů 3.5 Hodnocení jakosti >>

3.4 Vzorkování

Kvalitativní rozbor hodnoceného rostlinného produktu je možné provádět na velmi omezeném množství materiálu, reprezentačních
Img. 3.4 - 1 : Mechanické dělidlo pro rozdělení vzorku zrnin či j...
vzorcích, které jsou jen zlomkem celkového množství. Odběr vzorků pro rozbory se označuje jako vzorkování. Správné vzorkování je činnost vyžadující nejvyšší pozornost. Chyby při odběru vzorků vedou ke zkreslenému hodnocení surovin a poškozují některou z obchodních stran nebo spotřebitele. Postupy při odběru a přípravě vzorků jsou uvedeny v Českých normách (ČSN).

Množství produktu, u něhož se předpokládá jednotná charakteristika, se nazývá dávka. Protože složení dávky je málokdy homogenní, musí se odebrat dostatečný počet dílčích vzorků, z nichž se promícháním získá souhrnný vzorek. Postupným dělením souhrnného vzorku vzniknou laboratorní vzorky. Vzorky odebírá inspektor pověřený dodavatelem i odběratelem.
Img. 3.4 - 2 : Bodcové vzorkovadlo pro odběr vzorků z uzavřených ...

Nejčastějším způsobem přepravy jsou nákladní automobily nebo železniční vagóny. Dílčí vzorky zrnin se odebírají z celé výšky vrstvy pomocí tyčového vzorkovače (do 15t z 5 bodů, 15 – 30t z 8 bodů, 30 – 50t z 11 bodů). Zrniny uložené v zásobnících se vzorkují z proudu zrna při naskladňování nebo při vyskladňování. Odběr vzorků obilovin uložených v pytlích se provádí trubkovým vzorkovačem z různých částí pytlů (z vrchní, střední, spodní části). Počet vzorkovaných pytlů se řídí celkovým množstvím dávky.

Laboratorní vzorky musí být zabalené v šitých sáčcích. Vzorky určené ke stanovení vlhkosti (těkavých látek ap.) musí být zabalené ve vzduchotěsných vzorkovnicích a uzavřené vzduchotěsnými uzávěry. Sáčky a ostatní obaly musí být zapečetěné, aby se zabránilo jejich uvolnění a porušení. Vzorky jsou opatřeny etiketami s údaji o vzorkovaném zboží: druh výrobku, množství, odkud a kam je přepravováno, identifikační číslo dávky, datum vzorkování, jméno vzorkovatele aj. O odběru vzorku je sepsán protokol.

Odběr vzorků objemných produktů (okopaniny) se provádí nejlépe z proudu materiálu, příp. pomůckami nebo ručně z uloženého materiálu.


Tab. 3.4 - 1 : Hmotnost vzorků z jedné dávky u hlavních plodin
Tab. 3.4 - 1 : Hmotnost vzorků z jedné dávky u hlavních plodin



<< 3.3 Metody hodnocení jakosti rostlinných produktů Top 3.5 Hodnocení jakosti >>