Obilniny jsou nejrozšířenější skupinou pěstovaných plodin na světě. K nejvýznamnějším obilninám patří pšenice
, ječmen
, žito
, oves
, tritikale
, rýže
, kukuřice
, čirok
, proso
, mohár
, čumíza a amarantus
(laskavec). Z hlediska způsobu pěstování, charakteru produktu a jeho využití je do této skupiny zařazena také pohanka
.
Pojmy obilniny a obiloviny označují oddělené oblasti. Obilniny označují skupinu plodin, pěstovanou kulturu, porost nebo rostliny, kdežto obiloviny mají význam produktu, zrna.
Rozsah pěstování obilnin souvisí s druhovou rozmanitostí a širokým hospodářským využitím jejich produktů. Obilniny jsou zastoupeny téměř ve všech pěstitelských oblastech
. Mají rozhodující postavení ve výživě člověka, protože jsou především energetickou složkou potravy. V některých oblastech světa jsou téměř výhradní potravinou (rýže). Kromě lidské výživy slouží celé rostliny nebo zrna ke krmení hospodářských zvířat. Výhodou většiny obilnin je relativně jednoduchá pěstitelská technologie, možnost dlouhodobého skladování, snadná manipulace s produktem a vysoká koncentrace užitných látek.
Tab. 5.1 - 1 : Přehled ploch obilnin ve světě a v Evropě v tis. ha (FAO 2001)
 |
Tab. 5.1 - 2 : Přehled výnosů obilnin ve světě a v Evropě v t.ha-1 (FAO 2001)
 |
Tab. 5.1 - 3 : Přehled ploch (tis.ha) a výnosů (t.ha-1) rýže (FAO 2001)
 |