<< 6.2.1 Botanická charakteristika 6.2.3 Růst a vývoj luskovin >>

6.2.2 Morfologická stavba rostlin, vztah k agrotechnice


Img. 6.2.2 - 1 : Podzemní část kořenové soustavy bobu.
Kořenový systém - základem kořenového systému luskovin je kulový kořen. Charakter kořenové soustavy ovlivňuje nároky jednotlivých druhů na půdu i na agrotechniku.

Rozlišujeme tři základní skupiny luskovin:


Lodyha
- charakter lodyhy ovlivňuje pěstební technologie a sklizeň: přímá, nepoléhavá lodyha: bob obecný , lupiny , keříčkové formy fazolu obecného , sója .


Img. 6.2.2 - 2 : Detail plodů hrachu.
Plod
(lusk) - sestává ze dvou chlopní, jejichž negativním znakem je náchylnost k pukání. Větší odolnost k pukání má čočka, cizrna, sója a některé formy fazolu a lupin. Anatomická stavba lusků ovlivňuje jejich využití jako zeleniny ke konzumaci zelených lusků. Ta je možná jen u druhů a variet bez pergamenové blány (některé odrůdy fazolu, hrách cukrový).

Semena - největší podíl semen tvoří dělohy (u hrachu 90 – 93%), na osemení připadá 6 – 8,4% a na vlastní embryo 0,9 – 1,3%. S anatomickou stavbou osemení souvisí výskyt tvrdých semen, která špatně bobtnají v důsledku jeho nepropustnosti pro vodu.Tato vlastnost se nepříznivě projevuje při klíčení a vaření.



<< 6.2.1 Botanická charakteristika Top 6.2.3 Růst a vývoj luskovin >>