<< 1 ÚVOD 1.2 Význam rostlin pro člověka, spotřeba potravin >>

1.1 Úvod do rostlinné výroby

  Předmět rostlinná výroba (fytotechnika) se zabývá naukou o pěstování kulturních rostlin s cílem dosáhnout ekonomicky výhodný, vysoký, stálý výnos s vysokou kvalitou produktu. Tato produkce musí v celé soustavě vykazovat znaky trvalé udržitelnosti – tj. nepoškozovat přírodní prostředí, co nejvíce využívat rajonizaci – rozmístění pěstování kulturních druhů do vyhovujících či nejlepších přírodních podmínek. Obor rostlinná výroba je syntézou poznatků řady vědních oborů – botaniky včetně fyziologie rostlin, biologie, ekologie, genetiky a šlechtění, agrochemie, půdoznalství a mikrobiologie, meteorologie, fytopatologie. Využívá dále i poznatků mechanizace, technologie zpracování rostlinných produktů včetně ekonomických disciplin.

Img. 1.1 - 1 : Trvalé travní porosty představují z celkové rozloh...

Do širšího oboru rostlinné výroby řadíme:

 

Img. 1.1 - 2 : Zahradní a okrasné rostliny zaujímají významné pos...
Cílem rostlinné výroby je získávání produktů v trvale udržitelném zemědělství, které nepoškozuje půdu, vodu a ovzduší a zajišťuje potřebné potraviny pro obyvatele a suroviny pro zemědělský průmysl.



<< 1 ÚVOD Top 1.2 Význam rostlin pro člověka, spotřeba potravin >>