<< 5.9.5 Proso seté (Panicum miliaceum L.) 6 LUSKOVINY >>

5.9.6 Pohanka obecná (Fagopyrum aesculentum (L.) Moench)


Img. 5.9.6 - 1 : Vzdušné kořeny mají zejména fixační funkci.
Pohanka patří do botanické čeledi Polygonaceae – rdesnovité. Vzhledem k obdobné agrotechnice a charakteru produktu je uváděna společně s druhy obilnin. Semena pohanky (trojboké nažky ) se po vyluštění používají jako surovina pro přípravu jídel a potravin se specifickými chuťovými a dietetickými vlastnostmi.

Pohanku lze pěstovat jako hlavní plodinu nebo jako meziplodinu na semeno po brzy sklizených předplodinách (ozimých směskách, obilninách sklízených pro pícní účely). Jako hlavní plodinu ji pěstujeme po obilninách, okopaninách a luskovinách. Pohanka je dobrou předplodinou pro obilniny, protože má fytosanitární účinky.

Img. 5.9.6 - 2 : Šípovité listy pohanky.
Při pěstování jako hlavní plodina provádíme orbu na podzim do hloubky 22cm. Po oschnutí oranice urovnáme hřebeny brázd a před setím připravíme lůžko do hloubky 40 – 50mm. Setí pohanky je od konce dubna do poloviny května – vyžaduje teplotu půdy minimálně 7 – 8°C.

Při zařazení jako meziplodiny je zpracování půdy mělké, aby nedošlo ke ztrátě vody z půdy. Setí potom následuje podle předplodiny od konce května do počátku července. Šířka řádků je 125mm jako u obilnin, ale vhodnější je 150 – 300mm. Výsevek činí obvykle 1,5 – 2mil., v horších podmínkách až 2,5mil. klíčivých nažek na ha. Podle HTZ (10 – 30g) a počtu klíčivých semen je výsevek 45 – 65kg na ha. Optimální hloubka setí je 40mm. Po zasetí se doporučuje válení rýhovanými válci, zejména za sucha. Povolené odrůdy jsou Jana a Pyra.

Většinou není nutné k pohance hnojit, případně jen na chudých půdách. Pohanka nesnáší chlor, takže se používá síran draselný místo draselné soli. Pohanka má dobrou konkurenční schopnost vůči plevelům. V širších řádcích je možné užít plečkování. Pro úspěšné pěstování pohanky je nutné opylení včelami. V případě potřeby se pro opylení používá kočovných včelstev.

Určení vhodné doby sklizně pohanky je problematické, protože kvete velmi dlouho a dozrává postupně a nerovnoměrně. Při velkém množství svěží hmoty lze desikovat porost. Sklizeň zahajujeme v době, kdy jsou na rostlinách dvě třetiny zralých nažek (tmavě hnědých). Sklízíme sklízecími mlátičkami jako obilniny. Pro potravinářské účely se musí nažky loupat speciálními postupy.

 



<< 5.9.5 Proso seté (Panicum miliaceum L.) Top 6 LUSKOVINY >>