<< 9.3.3 Základy technologie pěstování, sklizně a posklizňové úpravy | 9.4 Ostatní bulevnaté okopaniny >> |
V užším slova smyslu je kvalita cukrovky dána technologickou jakostí bulev. Je vyjadřována zpravidla cukernatostí, výtěžností bílého cukru, zůstatkem cukru v melase a výrobností. Jde o komplex biologických, chemických, fyzikálně-chemických a mechanických
![]() |
Vysokou technologickou jakost má zpravidla bulva zdravá, nezavadlá, nenamrzlá, zbavená listové růžice hladkým, rovným nebo kuželovým řezem. Bulva s hladkým, čistý, nepoškozeným, nescvrklým povrchem, odolná proti alteraci, schopná udržovat turgor i při skladování, bez zbytků chrástu, zelených pupenů a příměsí působících hnití. Kořenová rýha má být mělká.
![]() |
K dalším jakostním kritériím patří:
Ze zjištěných hodnot se dopočítávají další ukazatelé jakosti bulev cukrovky a předpokládaná produkce cukru.
Výnos polarizačního cukru (PC v t.ha-1)
Výnos bílého cukru v t.ha-1 (B v t.ha-1 dle mezinárodního řepařského ústavu - IIRB či dle Reinefelda)
P | cukernatost neboli polarizace v % |
c(Na) | koncentrace sodíku v mmol/100g řepy |
c(K) | koncentrace draslíku v mmol/100g řepy |
c(N) | koncentrace alfa-aminodusíku v mmol/100g řepy |
![]() |
Orientačně je možno uvést že, dodávaná cukrovka má být zdravá, způsobilá k průmyslovému zpracování, s obsahem cukru nejméně 14%, bulvy mají být větší než 100 gramů, s očekávaným zůstatkem cukru v melase nejvýše 3% hmotnosti řepy. Řepa by měla být správně seříznutá podle dohody ve smlouvě . Normálně seříznutá řepa je bulva cukrovky zbavená listové růžice a části hlavy hladkým řezem na úrovni nejníže nasazeného řapíku.
Časově probíhá sklizeň a nákup cukrovky podle sjednaného harmonogramu dodávek. Cukrovka se vykupuje a proplácí podle čisté hmotnosti a cukernatosti . Čistá hmotnost a kvalita jednotlivých dodávek cukrovky se stanovuje na složišti cukrovaru, cukernatost a případně další technologické znaky v laboratoři cukrovaru. Čistá hmotnost dodávky a cukernatost bulev se stanovuje podle smluvně dohodnutého způsobu přejímky cukrovky cukrovarem.
Nákupní cena dodávané cukrovky je sjednávána v kupní smlouvě dohodou za 1 tunu čisté hmotnosti cukrovky při základní cukernatosti 16%. Odvozuje se z ceny prodávaného cukru výpočtem z předem dohodnutého vzorce (53% podíl pěstitele z ceny prodaného cukru obsaženého v bulvě). Při dodávce bulev s vyšší nebo nižší cukernatostí se zpravidla přepočítá čistá hmotnost dodávky (nebo je srážka či příplatek za každou 0,1 procenta cukernatosti). Dále je možno v souladu se smlouvou cenu upravit za některé další jakostní ukazatele (při překročení některých základních podmínek). Každoročně je MF ČR stanovena minimální cena cukrovky nakupované od pěstitelů (pro rok 2001/2002 byla 978Kč za tunu) a minimální cena jedné tuny volně ložené rafinády prodávané cukrovarem velkoodběratelům (pro rok 2001/2002 byla 16 500Kč).
Náklady na přepravu cukrovky do cukrovaru a související úkony (nakládání, vršení, někdy i předčištění) hradí zpravidla cukrovar. Pěstitelům cukrovky je poskytována záloha z nákupní ceny při dodávce cukrovky a později doplatky podle dosažené tržní ceny cukru. Součástí vyúčtování dodávky je i vyúčtování případné zpětné dodávky řízků, melasy, cukru a saturačních kalů za podmínek stanovených ve smlouvě o dodávce. Dále vyúčtování cukrovarem poskytnutých úvěrů a nákladů za další služby.
<< 9.3.3 Základy technologie pěstování, sklizně a posklizňové úpravy | Top | 9.4 Ostatní bulevnaté okopaniny >> |