<< 9.3.3 Základy technologie pěstování, sklizně a posklizňové úpravy 9.4 Ostatní bulevnaté okopaniny >>

9.3.4 Kvalita produkce, její odbyt a zpeněžení

V užším slova smyslu je kvalita cukrovky dána technologickou jakostí bulev. Je vyjadřována zpravidla cukernatostí, výtěžností bílého cukru, zůstatkem cukru v melase a výrobností. Jde o komplex biologických, chemických, fyzikálně-chemických a mechanických
Img. 9.3.4 - 1 : Pro hodnocení technologické jakosti využíváme řady...
vlastností řepné bulvy, které rozhodují o jejím rentabilním a vhodném skladování a továrním zpracování při dosažení vysoké výtěžnosti bílého rafinovaného cukru (rafinády).

Vysokou technologickou jakost má zpravidla bulva zdravá, nezavadlá, nenamrzlá, zbavená listové růžice hladkým, rovným nebo kuželovým řezem. Bulva s hladkým, čistý, nepoškozeným, nescvrklým povrchem, odolná proti alteraci, schopná udržovat turgor i při skladování, bez zbytků chrástu, zelených pupenů a příměsí působících hnití. Kořenová rýha má být mělká.

Img. 9.3.4 - 2 : Nejznámějším ukazatelem technologické jakosti bule...
Nejznámějším a dominujícím kritériem technologické jakosti cukrovky je cukernatost - polarizace (P) je v procentech vyjádřený obsah sacharózy v bulvě cukrovky. Průměrné hodnoty dosahují 16 – 19%.

K dalším jakostním kritériím patří:



<< 9.3.3 Základy technologie pěstování, sklizně a posklizňové úpravy Top 9.4 Ostatní bulevnaté okopaniny >>