-
udržet a zlepšit dlouhodobou úrodnost půdy a její ekologickou funkci (zvyšovat obsah organické hmoty a humusu v půdě, zlepšovat její fyzikální stav a umožnit bohatý rozvoj společenstva půdních organismů)
-
-
pracovat v co nejvíce uzavřeném systému, využívat místní zdroje a minimalizovat ztráty
-
produkovat kvalitní potraviny a krmiva
(kvalita není dána jen přítomností nutričně hodnotných látek, ale znamená také praktickou absenci cizorodých látek, dobrý vzhled, jakostní chuť a vůni a vhodnost pro skladování a další zpracování)
-
minimalizovat používání neobnovitelných zdrojů (odmítnutí syntetických hnojiv a přípravků na ochranu rostlin)
-
hospodářským zvířatům vytvořit podmínky odpovídající jejich fyziologickým a etologickým potřebám ( způsob chovu musí zvířatům
umožnit přirozené chování a jejich zdravý růst, vývoj a reprodukci)
-
umožnit zemědělcům a jejich rodinám ekonomický a sociální rozvoj a uspokojení z práce (ekologický způsob hospodaření vyžaduje hluboký zájem a odpovědnost)
-
udržet osídlení venkova a tradiční ráz kulturní zemědělské krajiny