<< 10.9.1 Sklizeň chmele | 10.9.3 Úprava usušených hlávek a žokování >> |
Očesané hlávky intenzivně dýchají, zvyšují teplotu, vykazují vysokou vlhkost (78 – 82%), hrozí nebezpečí zapaření až znehodnocení (ztráta lesku, změna základního odstínu barvy, negativní dopad na celkovou kvalitu hlávek), proto musí být urychleně dopraveny na sušárnu. Interval mezi česáním a sušením nemá překročit 2 hodiny, při delším intervalu nutno zajistit jejich provzdušňování. Z tohoto důvodu musí být sladěna výkonnost česání a sušení. Sušení probíhá na komorových nebo pásových sušárnách při teplotě 55 – 60oC po dobu 6 – 9 hodin. Hlávky sušíme „na vřeténko“ na konečnou vlhkost 5 – 7% (celé vřeténko je vysušené a láme se, listeny se dají dobře oddělit od vřeténka). V průběhu sušení nutno zajistit maximální cirkulaci sušícího vzduchu a dokonalý odvod uvolněné vlhkosti, aby nedošlo k zapaření hlávek.
<< 10.9.1 Sklizeň chmele | Top | 10.9.3 Úprava usušených hlávek a žokování >> |