<< 10.9.3 Úprava usušených hlávek a žokování 11 ROSTLINY LÉČIVÉ, AROMATICKÉ A KOŘENINOVÉ >>

10.10 Hodnocení kvality a nákup chmele


Img. 10.10 - 1 : Chmelové hlávky.
Nákup chmele od pěstitelů v ČR v současné době zabezpečuje několik obchodních firem. Z každé dodávky chmele od pěstitele se odebere průměrný vzorek. Kvalita hlávek se posuzuje laboratorním rozborem a subjektivním posuzováním porovnáváním průměrného vzorku s typovými vzorky (typový vzorek – vzorek vykazující znaky příslušné jakostní třídy). Na základě obou dílčích hodnocení (bonitace) se provede zařazení průměrného vzorku do odpovídající jakostní třídy. Přehled hodnocených znaků s požadavky na jednotlivé jakosti třídy jsou uvedeny v připojené tabulce. Hodnocení jakosti a nákup probíhá ve skladech odběratelů v jednotlivých chmelařských oblastech. Podrobnější podmínky hodnocení kvality hlávek při nákupu (jakostní parametry, cenové příplatky a srážky, hmotnostní srážky) a dohodnutá nákupní cena za 1t čisté hmotnosti hlávek jsou součástí hospodářské smlouvy mezi pěstitelem a odběratelem pro daný ročník sklizně. Hlávky, které nesplňují požadavky pro tolerovanou jakost, jsou označeny za Nestandard.


Tab. 10.10 - 1 : Znaky jakosti chmele – Žatecký poloraný červeňák
Tab. 10.10 - 1 : Znaky jakosti chmele – Žatecký poloraný červeňák



<< 10.9.3 Úprava usušených hlávek a žokování Top 11 ROSTLINY LÉČIVÉ, AROMATICKÉ A KOŘENINOVÉ >>