<< 1.4 Tvorba výnosu - intenzifikační faktory | 1.6 Způsoby hospodaření v ČR >> |
![]() |
Tab. 1.5 - 1 : Vývoj výměry zemědělské a orné půdy k 31.12 (tis. ha)
Výrazněji poklesla výměra orné půdy, zatímco evidovaná výměra luk a pastvin vzrostla celkem o 10,9tis.ha. Výměry trvalých kultur chmelnic a ovocných sadů poklesly stejně jako výměry vinic.
Rostlinná výroba v uvedeném období i současnosti vychází z předpokladů harmonizace cílů agrární politiky před vstupem do EU. Celkový objem výroby pokrývá v podstatě domácí spotřebu a vytváří i možnosti vývozu určitého množství produktů z domácí produkce. Určitým nedostatkem je přetrvávající uniformní skladba rostlinné výroby v oblastech produkčních i tzv. marginálních (okrajových – tj. horských, znevýhodněných a tak zvaných „malých“ oblastí), která se mění velmi pomalu.
![]() |
Tab. 1.5 - 2 : Osevní a sklizňové plochy a hektarové výnosy v letech 1999 – 2000![]() |
Tab. 1.5 - 3 : Aplikace minerálních hnojiv (kg č.ž. na ha)![]() |
Spotřeba přípravků na ochranu rostlin dosáhla v roce 2000 výše 1kg účinných látek na 1ha zemědělské půdy.
Cílem regulace trhu se zemědělskými produkty je poskytnout přiměřenou záchrannou síť na trhu všem zemědělským výrobcům v případě výrazného poklesu domácích cen zemědělských výrobců. Zmírnit tak trvale slabší postavení zemědělců na trhu kompenzačními platbami, vztaženými k výrobním zdrojům (půdě, zvířatům). Dále regulovat nabídku (výrobu) pro zabránění růstu přebytků těch výrobků, kde není předpoklad jejich vývozu bez státní podpory. Institucí realizující tato opatření je Státní zemědělský intervenční fond, který využívá následujících nástrojů:
![]() |
Ministerstvo zemědělství zpracovalo koncepci odvětví pro období před vstupem do EU. V této koncepci je návrh rozměru zemědělské výroby pro produkci základních potravin, který slouží jako základní dokument vyjednávání žádoucího rozměru tuzemské zemědělské výroby v ČR po vstupu do Evropské unie.
Tab. 1.5 - 4 : Predikce spotřeby potravin v ČR před vstupem do EU(dle koncepce MZe)
![]() |
![]() |
![]() |
Pro produkci základních potravin a zajištění potravinové soběstačnosti je uváděn propočet u hlavních rostlinných komodit: obilovin, olejnin, cukrovky, luskovin, brambor a základních živočišných komodit: mléka, vepřového a hovězího masa, drůbeže a vajec a doplňkových komodit – ovoce, zeleniny, chmele a vína.
Tab. 1.5 - 5 : Potřebná plocha zemědělské půdy pro produkci základních potravin
Tab. 1.5 - 6 : Navrhovaný rozměr zemědělské výroby pro produkci základních potravin s přihlédnutím k národním zájmům ČR před vstupem do EU (materiál MZe)
Tak zvaný nevyužitý potenciál zemědělské půdy má být využit pro pěstování okrajových plodin a technických plodin pro nepotravinářské využití, dobrovolné uvádění půdy do klidu v rozmezí 5 – 10% (Set-aside), rozšiřování trvalých travních porostů a extenzivních výrob.
Čísla uváděná v tabulkách jako předpoklad produkce a ploch i stavů zvířat jsou v době zpracování textu předmětem jednání mezi ČR a EU a nejsou tedy konečná.
<< 1.4 Tvorba výnosu - intenzifikační faktory | Top | 1.6 Způsoby hospodaření v ČR >> |