<< 5.8 Kukuřice (Zea mays L.) 5.8.2 Biologické a pěstitelské požadavky >>

5.8.1 Význam


Img. 5.8.1 - 1 : Samčí květenství je u kukuřice lata umístěná na vr...
Img. 5.8.1 - 2 : Po zapojení porostu kukuřice již nebývá přítomnost...
Kukuřice je plodinou původně z tropických oblastí, pěstuje se však v rozmanitých klimatických podmínkách. Kukuřičné zrno hraje důležitou roli při výkrmu prasat a drůbeže. V poslední době vzrůstá význam kukuřice i pro přímou lidskou výživu. Rozšiřuje se využití pukancové kukuřice. Silážní kukuřice hraje důležitou roli při výrobě objemových krmiv (siláže) a řadí se mezi rozhodující krmné plodiny. Vzhledem k charakteru klimatických podmínek v ČR je domácí produkce omezená, takže je nutné dovážet kukuřici (cca 85 – 90tis.t) především ze Slovenska.


 
Tab. 5.8.1 - 1 : Vývoj ploch a výnosů kukuřice v ČR (ČSÚ)
Tab. 5.8.1 - 1 : Vývoj ploch a výnosů kukuřice v ČR (ČSÚ)

Převládající složkou zrna kukuřice jsou glycidy. Z nich připadá na škrob 60 – 70%, obsah N-látek je okolo 10%, vlákniny 2%, tuků 3 – 6%, nejvíce v klíčku (cukrová kukuřice 8 – 9%). Z obilnin má kukuřice po ovsu druhý nejvyšší obsah tuků v semeni.



<< 5.8 Kukuřice (Zea mays L.) Top 5.8.2 Biologické a pěstitelské požadavky >>