Pšenice obecná je u nás nejrozšířenější plodinou a zaujímá téměř čtvrtinu orné půdy v ČR a polovinu ploch obilnin. Pěstuje se ve dvou formách – ozimé (94%) a jarní (6%). Význam pšenice spočívá v širokém uplatnění pro výživu lidí i hospodářských zvířat. Zrno pšenice (pšeničná mouka) je surovinou pro výrobu kynutého i nekynutého pečiva, škrobu, etanolu aj.
Hlavním sklizňovým produktem je zrno, jehož chemické složení kolísá v závislosti na oblasti pěstování, odrůdě, agrotechnice a průběhu počasí.
Rozsah pěstování je dán rovněž značnou přizpůsobivostí pšenice různým pěstitelským podmínkám a vysokou výnosností.
Tab. 5.6.1 - 1 : Látkové složení zrna pšenice (%)
 |
Tab. 5.6.1 - 2 : Vývoj ploch a výnosů pšenice v ČR (ČSÚ)
 |