<< 5.6 Hlavní zásady pěstební technologie pšenice obecné (Triticum aestivum L.) 5.6.2 Biologické a pěstitelské požadavky >>

5.6.1 Význam


Img. 5.6.1 - 1 : Porost pšenice obecné.
Pšenice obecná je u nás nejrozšířenější plodinou a zaujímá téměř čtvrtinu orné půdy v ČR a polovinu ploch obilnin. Pěstuje se ve dvou formách – ozimé (94%) a jarní (6%). Význam pšenice spočívá v širokém uplatnění pro výživu lidí i hospodářských zvířat. Zrno pšenice (pšeničná mouka) je surovinou pro výrobu kynutého i nekynutého pečiva, škrobu, etanolu aj.

Hlavním sklizňovým produktem je zrno, jehož chemické složení kolísá v závislosti na oblasti pěstování, odrůdě, agrotechnice a průběhu počasí.

Rozsah pěstování je dán rovněž značnou přizpůsobivostí pšenice různým pěstitelským podmínkám a vysokou výnosností.




Tab. 5.6.1 - 1 : Látkové složení zrna pšenice (%)
Tab. 5.6.1 - 1 : Látkové složení zrna pšenice (%)


Tab. 5.6.1 - 2 : Vývoj ploch a výnosů pšenice v ČR (ČSÚ)
Tab. 5.6.1 - 2 : Vývoj ploch a výnosů pšenice v ČR (ČSÚ)



<< 5.6 Hlavní zásady pěstební technologie pšenice obecné (Triticum aestivum L.) Top 5.6.2 Biologické a pěstitelské požadavky >>