<< 13.1.2 Uplatnění zeleniny v produkci | 13.3 Stavby a zařízení pro produkci zeleniny >> |
Z praktického hlediska rozdělujeme zeleniny na:
Košťáloviny - kam patří zelí bílé, zelí červené, kedlubny , kapusta hlávková, kapusta růžičková, kapusta kadeřavá, květák a brokolice
, zaujímají z celkové plochy u nás pěstovaných zelenin asi 25% a z hlediska objemu tvoří téměř 32%. Jedná se tedy z pohledu ploch a objemu o nejvýznamnější skupinu zelenin. Obecně patří tyto zeleniny mezi velmi náročné na podmínky pěstování,
![]() |
Kořenové zeleniny - mrkev (karotka), petržel, celer
, ředkvičky, ředkev, černý kořen, červená salátová řepa a pastinák. Tato skupina zelenin má u nás rovněž tradiční zastoupení a oblibu spotřebitelů. Z celkové plochy zaujímají tyto zeleniny asi 17% a v objemu 18%. Předností většiny těchto zelenin je vyřešení komplexní mechanizace, včetně sklizně, tedy menší potřeba lidské práce a u masově konzumovaných zelenin možnosti celoročního zásobování trhu z domácích zdrojů s využitím možností dlouhodobého skladování. Jejich největší spotřeba je v podzimním a zimním období.
Cibulové zeleniny - cibule , česnek, pór
, pažitka a pro úplnost ještě cibule šalotka, cibule zimní a cibule perlovka. Z celkové plochy zelenin zaujímají 22% a v objemu 19%. Bez větších problémů mohou naši pěstitelé zajistit produkci a
![]() |
Listové zeleniny - salát hlávkový, salát ledový, pekingské zelí , čekanka salátová, špenát, mangold, řeřicha zahradní, polníček a špenát
novozélandský. Z hlediska rozsahu pěstování dominuje pěstování salátu a
![]() |
Plodové zeleniny - okurky salátové, okurky nakládačky, rajčata , paprika, meloun vodový
, meloun cukrový, tykve, lilek. Patří mezi celoročně žádané zeleniny a v naší zelinářské produkci zaujímají 20% ploch a v objemu 21%. S přihlédnutím k našim podmínkám mohou naši pěstitelé zajistit produkci pouze v letním období. Časové rozšíření nabídky je možné pouze při pěstování v chráněných, případně vytápěných prostorech. Zde je však nutno pečlivě zvážit možnosti rentability. Jedná se vesměs o zeleniny náročné především na teplotu, což limituje rozsah a možnosti pěstování. Naději na rozšíření produkce mají především rajčata, která s ohledem na možnosti zpracování a zájem spotřebitelů o tyto výrobky (kečupy, šťávy) musí být ve větším rozsahu dovážena, nebo jsou dováženy hotové produkty. Z hlediska potřeby pracovních sil se jedná většinou o plodiny velmi náročné především na sklizeň. Mechanizace (kombajnová sklizeň) je vyřešena u průmyslových rajčat.
![]() |
![]() |
![]() |
Vytrvalé zeleniny - chřest, reveň , křen. Jedná se o zeleniny, které jsou pěstovány mimo osevní postup na vyčleněných pozemcích. Výjimkou může být pouze křen, kde se rozšiřuje pěstitelsky vhodnější jednoletý způsob pěstování. I u nás dochází v současné době k většímu rozvoji pěstování stále více žádaného chřestu. Naději na větší úspěch však mají specializovaní pěstitelé, kteří jsou vybaveni náročnějšími mechanizačními prostředky.
Houby - žampión zahradní , hlíva ústřičná, límcovka obří, jsou tradičně zařazovány do produkce zeleniny, i když s její výrobou mají málo společných znaků. Dnes se produkce hub již zabezpečuje pouze ve specializovaných podnicích. Podobně jako v zahraničí zájem našich spotřebitelů o celoroční dodávky stoupá, i když nemůžeme v dohledné době počítat, že by se spotřeba, jako např. v SRN zvýšila na 3,5kg na osobu a rok. U nás je zatím spotřeba odhadována na 0,2kg.
<< 13.1.2 Uplatnění zeleniny v produkci | Top | 13.3 Stavby a zařízení pro produkci zeleniny >> |