<< 13.1.2 Uplatnění zeleniny v produkci 13.3 Stavby a zařízení pro produkci zeleniny >>

13.2 Rozdělení zeleniny

Z praktického hlediska rozdělujeme zeleniny na:

Img. 13.2 - 1 : Kořenová petržel.
Košťáloviny
- kam patří zelí bílé, zelí červené, kedlubny , kapusta hlávková, kapusta růžičková, kapusta kadeřavá, květák a brokolice , zaujímají z celkové plochy u nás pěstovaných zelenin asi 25% a z hlediska objemu tvoří téměř 32%. Jedná se tedy z pohledu ploch a objemu o nejvýznamnější skupinu zelenin. Obecně patří tyto zeleniny mezi velmi náročné na podmínky pěstování,
Img. 13.2 - 2 : Zelí je pěstováno pro přímou spotřebu i pro další ...
agrotechniku a zeleniny náročné na ruční práci. Mezi spotřebiteli patří mezi tradičně oblíbené a požadované po celý rok. V domácí produkci trpí nejvíce sezónností květák , brokolice a kedlubny.

Kořenové zeleniny - mrkev (karotka), petržel, celer , ředkvičky, ředkev, černý kořen, červená salátová řepa a pastinák. Tato skupina zelenin má u nás rovněž tradiční zastoupení a oblibu spotřebitelů. Z celkové plochy zaujímají tyto zeleniny asi 17% a v objemu 18%. Předností většiny těchto zelenin je vyřešení komplexní mechanizace, včetně sklizně, tedy menší potřeba lidské práce a u masově konzumovaných zelenin možnosti celoročního zásobování trhu z domácích zdrojů s využitím možností dlouhodobého skladování. Jejich největší spotřeba je v podzimním a zimním období.

Cibulové zeleniny - cibule , česnek, pór , pažitka a pro úplnost ještě cibule šalotka, cibule zimní a cibule perlovka. Z celkové plochy zelenin zaujímají 22% a v objemu 19%. Bez větších problémů mohou naši pěstitelé zajistit produkci a
Img. 13.2 - 3 : Česnek.
celoroční nabídku nejžádanější cibule, i když se v důsledku povětrnostních podmínek a určité spekulace výrobců zde nejčastěji setkáváme s velkými výkyvy nabídky. Mechanizace produkce je zajištěna na komplexní úrovni. Podobné výkyvy jsou v produkci česneku. Největší rozmach produkce v důsledku zvýšených požadavků spotřebitelů nastal u póru. I zde bychom mohli zabezpečit při úpravě termínů výsadby, pěstování a zlepšeném skladování celoroční nabídku. Ostatní cibulové zeleniny jsou pěstovány především pro samozásobitelské účely. V menším rozsahu, a to především od drobných pěstitelů se dostává do tržní sítě pažitka.

Listové zeleniny - salát hlávkový, salát ledový, pekingské zelí , čekanka salátová, špenát, mangold, řeřicha zahradní, polníček a špenát novozélandský. Z hlediska rozsahu pěstování dominuje pěstování salátu a
Img. 13.2 - 4 : Salát hlávkový.
špenátu a rozšiřuje se pěstování čekankových puků. Z toho špenát je pěstován především pro mrazírenské zpracování a v čerstvém stavu se dostává do obchodní sítě ojediněle, což také odpovídá zájmům spotřebitelů. Konzum salátu má stále sezónní charakter. V zájmu spotřebitelů, jako tomu je v řadě jiných států, by se měl konzum této typicky salátové zeleniny rozšířit. Naši výrobci by mohli nabídku v uvedeném směru bez větších problémů zajistit v celém období vegetace. V pozdně podzimním, zimním a předjarním období je zájem našich spotřebitelů o salát relativně vysoký, ale jsme ve většině případů odkázáni na dovoz. Produkce salátu vyžaduje větší potřebu lidské práce. Produkce špenátu je zajištěna komplexní mechanizací.

Plodové zeleniny - okurky salátové, okurky nakládačky, rajčata , paprika, meloun vodový , meloun cukrový, tykve, lilek. Patří mezi celoročně žádané zeleniny a v naší zelinářské produkci zaujímají 20% ploch a v objemu 21%. S přihlédnutím k našim podmínkám mohou naši pěstitelé zajistit produkci pouze v letním období. Časové rozšíření nabídky je možné pouze při pěstování v chráněných, případně vytápěných prostorech. Zde je však nutno pečlivě zvážit možnosti rentability. Jedná se vesměs o zeleniny náročné především na teplotu, což limituje rozsah a možnosti pěstování. Naději na rozšíření produkce mají především rajčata, která s ohledem na možnosti zpracování a zájem spotřebitelů o tyto výrobky (kečupy, šťávy) musí být ve větším rozsahu dovážena, nebo jsou dováženy hotové produkty. Z hlediska potřeby pracovních sil se jedná většinou o plodiny velmi náročné především na sklizeň. Mechanizace (kombajnová sklizeň) je vyřešena u průmyslových rajčat.

Img. 13.2 - 5 : Paprika.
Img. 13.2 - 6 : Okurky nakládačky.
Img. 13.2 - 7 : Tykve jsou využívány v kuchyni i jako okrasné.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vytrvalé zeleniny - chřest, reveň , křen. Jedná se o zeleniny, které jsou pěstovány mimo osevní postup na vyčleněných pozemcích. Výjimkou může být pouze křen, kde se rozšiřuje pěstitelsky vhodnější jednoletý způsob pěstování. I u nás dochází v současné době k většímu rozvoji pěstování stále více žádaného chřestu. Naději na větší úspěch však mají specializovaní pěstitelé, kteří jsou vybaveni náročnějšími mechanizačními prostředky.

Houby - žampión zahradní , hlíva ústřičná, límcovka obří, jsou tradičně zařazovány do produkce zeleniny, i když s její výrobou mají málo společných znaků. Dnes se produkce hub již zabezpečuje pouze ve specializovaných podnicích. Podobně jako v zahraničí zájem našich spotřebitelů o celoroční dodávky stoupá, i když nemůžeme v dohledné době počítat, že by se spotřeba, jako např. v SRN zvýšila na 3,5kg na osobu a rok. U nás je zatím spotřeba odhadována na 0,2kg.



<< 13.1.2 Uplatnění zeleniny v produkci Top 13.3 Stavby a zařízení pro produkci zeleniny >>