<< 6.7.1 Bob obecný - hlavní zásady pěstební technologie | 6.7.3 Fazol - hlavní zásady pěstební technologie >> |
![]() |
Sója se vysévá při teplotě půdy 10 – 12oC, což většinou odpovídá poslední dekádě dubna až první dekádě května, s výsevkem 0,6 – 0,8 mil. klíčivých semen na 1ha, do hloubky 40 – 50mm. Šířka řádků se u nás volí 0,25 – 0,45m, ale může se pěstovat i při meziřádkové vzdálenosti 0,18m. Vzhledem k tomu, e v naich půdách se běžně nevyskytují symbiotické bakterie Bradyrhizobium japonicum, je nutni provést bakterizaci osiva specialní očkovací látkou pro sóju. Dobrá inokulace pxedstavuje ekvivalent davky 150 200kgN.ha-1. Pro poháteční (tzv. hladovi) období růstu při zařazení po obilninl se doporučuje pouít startovací dávku dusíku v množství 40 – 60kgN.ha-1, nejlépe ve formě ledku amonného s vápencem. Hnojení fosforečnými a draselnými hnojivy se řídí obsahem přijatelných živin v půdě. Používá se dávky 20 – 40kgP.ha-1 a 70 – 120kgK.ha-1.
![]() |
V systému chemické ochrany se aplikují herbicidy podle konkrétních podmínek a druhu plevelů. Z ochranných opatření proti chorobám má význam dodržování zásad střídání plodin a kvalitní zpracování půdy. Především je však nutné vysévat zdravé, biologicky kvalitní osivo s vysokou klíčivostí a kvalitně namořené.
Sklizeň sóje připadá poměrně na pozdní dobu, zpravidla na září a říjen. Sklízí se přímo sklízecími mlátičkami. Rostliny mají být v plné zralosti, s opadanými listy a žlutými až hnědými lusky. Semena mají být vybarvená, s optimální vlhkostm 16 18%. Někdy je zapotxebí využít desikace porostu pxípravkem Reglone (pxi zaplevelenm anebo při nerovnoměrném dozrávání). Opožděnou sklizní narůstají sklizňové ztráty. Před sklizní jsou nezbytni úpravy sklízecí mlátičky. Protoe rostliny majm nízko zaloené lusky, pouívá se plovoucí lišta, se kterou dosahneme nízké strnitě (20 30mm). Rovněž se upravují otáčky bubnu na 400 500 za minutu a upravuje mezera mezi bubnem a mlatícím košem. Pracovní rychlost při sklizni má být nižší.
<< 6.7.1 Bob obecný - hlavní zásady pěstební technologie | Top | 6.7.3 Fazol - hlavní zásady pěstební technologie >> |