<< 2.3.2 Obecné zásady množení osiv a sadby | 3.2 Legislativa v oblasti jakosti rostlinných produktů >> |
![]() |
![]() |
Nutriční jakost je posuzovana z pohledu lidski výživy. Pro výživu člověka je důležité nejenom zastoupenm hlavních sloek potravin bílkovin, tuků, sacharidy, ale i jejich skladba a vzajemný poměr a energeticka hodnota.
Krmna jakost je daná souborem ukazately, které sledují energetickou hodnotu krmn}ch komponenty, obsah látek a jejich stravitelnost. Zroveň ukazatelů je odliná pro jednotlivi druhy a kategorie hospodařských zvířat.
Biologická jakost – hodnotí obsah a skladbu živin, vitamínů, enzymů a některých specifických látek, které zabezpečují průběh fyziologických funkcí lidského organizmu.
Technologická jakost – je souhrn vlastností, které ovlivňují technologii zpracování suroviny, výtěžnost výrobku a jeho kvalitu.
Senzorická jakost – je charakterizována souborem vlastností, které jsou vnímány lidskými smysly.
Hodnocenm surovin a potravin v sobl spojuje vmce jakostnmch pohledů. Pro rozdmlné účely vyuití určité suroviny je odliné hodnocení, např. kvalita penice pro pekarenskou, pečivárenskou výrobu a krmni účely. Sledují se i hygienicki aspekty kvality.
<< 2.3.2 Obecné zásady množení osiv a sadby | Top | 3.2 Legislativa v oblasti jakosti rostlinných produktů >> |