<< 2.3.2 Obecné zásady množení osiv a sadby 3.2 Legislativa v oblasti jakosti rostlinných produktů >>

3 HODNOCENÍ JAKOSTI ROSTLINNÝCH PRODUKTŮ

3.1 Význam a posuzování jakosti


Img. 3.1 - 1 : Pro hodnocení jakosti rostlinných produktů využívá...
Plodiny pěstujeme pro získání některých hospodářsky užitečných částí rostlin – semena zrnin a olejnin, dužnaté hlízy a bulvy okopanin, plody ovocných druhů a různé orgány zelenin. Pro pícní účely jsou využívány i další části rostlin – celá nadzemní fytomasa kukuřice a dalších plodin, chrást řepy (dnes výjimečně). Sklizené části rostlin jsou surovinami pro další využití v potravinářství, krmivářství, pro technické účely. Ovoce, zelenina, brambory se mohou konzumovat přímo bez další náročné úpravy. Všechny tyto produkty mají určité biologické, chemické a fyzikální vlastnosti, které vytvářejí soubornou hodnotu – jakost. Na rozdíl od průmyslových výrobků jsou vlastnosti zemědělských produktů proměnlivé v závislosti na vnějších podmínkách.
Img. 3.1 - 2 : Prvním předpokladem pro kvalitní hodnocení rostlin...
Hodnocení jakosti rostlinných produktů je odlišné při posuzování podle různých pohledů. Obecně lze říci, že jakosti sklízených produktů je v posledních letech věnována v Evropě i u nás zvýšená pozornost. Nižší výnos o vynikající kvalitě může dát větší zisk z 1ha než vysoký výnos o nevyhovující kvalitě.

Nutriční jakost  je posuzovana z pohledu lidski výživy. Pro výživu člověka je důležité nejenom zastoupenm hlavních sloek potravin  bílkovin, tuků, sacharidy, ale i jejich skladba a vzajemný poměr a energeticka hodnota.

Krmna jakost  je daná souborem ukazately, které sledují energetickou hodnotu krmn}ch komponenty, obsah látek a jejich stravitelnost. Zroveň ukazatelů je odliná pro jednotlivi druhy a kategorie hospodařských zvířat.

Biologická jakost – hodnotí obsah a skladbu živin, vitamínů, enzymů a některých specifických látek, které zabezpečují průběh fyziologických funkcí lidského organizmu.

Technologická jakost – je souhrn vlastností, které ovlivňují technologii zpracování suroviny, výtěžnost výrobku a jeho kvalitu.

Senzorická jakost – je charakterizována souborem vlastností, které jsou vnímány lidskými smysly.

Hodnocenm surovin a potravin v sobl spojuje vmce jakostnmch pohledů. Pro rozdmlné účely vyuití určité suroviny je odliné hodnocení, např. kvalita penice pro pekarenskou, pečivárenskou výrobu a krmni účely. Sledují se i hygienicki aspekty kvality.

Img. 3.1 - 3 : Technologická jakost je významným ukazatelem pro z...
Img. 3.1 - 4 : Hodnocení velikosti objemu pečiva při hodnocení vl...
Img. 3.1 - 5 : Hodnocení pečiva při posuzování nových odrůd (vlas...



<< 2.3.2 Obecné zásady množení osiv a sadby Top 3.2 Legislativa v oblasti jakosti rostlinných produktů >>