<< 6.6.2 Zvláštnosti agrotechniky hrachu ke konzervárenskému využití 6.7.2 Sója - hlavní zásady pěstební technologie >>

6.7 Ostatní luskoviny

6.7.1 Bob obecný - hlavní zásady pěstební technologie

Img. 6.7.1 - 1 : Ukázkový porost bobu obecného na maloparcelkovém p...
K produkci semen se pěstuje nejvíce v řepařské a obilninářské výrobní oblasti a v lepších polohách výrobní oblasti bramborářské. Překážkou rozšíření bobu do vyšších poloh je poměrně dlouhá vegetační doba.

Základní předpokladem pro založení kvalitního porostu je hodnotné osivo. Včasný výsev koňského bobu na jaře má zásadní význam pro tvorbu výnosu. Vysévá se 420 – 480 – 550 tisíc klíčivých semen na 1ha do hloubky 80 – 100mm. Bob se běžně pěstuje v úzkých řádcích, 150 – 250mm, vyžadujících následnou chemickou ochranu proti plevelům.

Img. 6.7.1 - 2 : Detail plodů bobu obecného.
Rozhodující sklizňovou technologií bobu je přímá sklizeň při poklesu průměrné vlhkosti semen na 20 – 15%. Sklizeň lze zahájit již od vlhkosti 30%, zejména za nepříznivého počasí, avšak daný přístup znamená výrazné zvýšení nákladů na dosoušení semen. Porost bobu lze při poklesu vlhkosti semen na 40 – 35% ke sklizni připravit předsklizňovou desikací přípravkem Reglone.



<< 6.6.2 Zvláštnosti agrotechniky hrachu ke konzervárenskému využití Top 6.7.2 Sója - hlavní zásady pěstební technologie >>