<< 8.2.5 Pěstitelská technologie u přádného lnu 9.2 Botanické zařazení a rozdělení okopanin >>

9 OKOPANINY

9.1 Obecná charakteristika okopanin a jejich význam

Okopaniny jsou  polní plodiny poskytující produkty s nízkým obsahem sušiny (10 – 30%), což společně s jejich morfologickými a biologickými vlastnostmi ovlivňuje postupy pěstování, sklizně, posklizňové úpravy a skladování. Jsou to velmi produktivní plodiny, schopné poskytovat vyšší hospodářské výnosy než jiné plodiny. Většinou jsou producenty energeticky bohatých látek, které se jako zásobní látky ukládají ve zdužnatělých rostlinných orgánech (stoncích, oddencích, kořenech).

Význam je dán vysokými produkčními schopnostmi organických látek (cukry, škrob, inulín), které zabezpečují energetickou složku výživy lidí a krmení zvířat. Naproti tomu většina okopanin má nízký obsah bílkovin, avšak vysokou produkcí organické hmoty na hektar poskytují značné množství stravitelných dusíkatých látek (např. cukrovka téměř tolik jako vojtěška, brambory více než ječmen atd.). Obsah vitamínů a minerálních látek je důležitý pro výživu lidí a krmení zvířat. Okopaniny se využívají pro přímou výživu (brambory) nebo se z nich průmyslově vyrábějí významné produkty (cukr, zušlechtěné výrobky z brambor, škrob, kávovinové náhražky, inulín aj.). V současné době jsou propracovávány postupy pro využití některých okopanin pro výrobu alternativních zdrojů energie (cukrovka - lihobenzinové směsi atd.). Dále se okopaniny používají ke krmení hospodářských zvířat; zkrmují se buď přímo, nebo se silážují, paří, popřípadě suší. V živočišné výrobě se zužitkovávají zbytky po jejich průmyslovém zpracování (zdrtky, řízky, melasa apod.). Okopaniny mají velký význam i v soustavě hospodaření na půdě.



<< 8.2.5 Pěstitelská technologie u přádného lnu Top 9.2 Botanické zařazení a rozdělení okopanin >>