<< 1.5 Stav rostlinné výroby v České republice, regulace trhu 2 ODRŮDY, OSIVO A SADBA >>

1.6 Způsoby hospodaření v ČR

 Pěstitelské soustavy v ČR odpovídaly a odpovídají v různém stupni podmínkám konkrétního prostředí. Od 50-tých do 90-tých let 20. století byla strukturální skladba rostlinné výroby v ČR značně uniformní: 47 – 58% obilnin na orné půdě, 10 – 18% víceletých pícnin, do 18% okopanin (cukrovky nebo brambor), 8 – 14% jednoletých pícnin, především kukuřice. Rostlinná výroba tak svojí pestrou skladbou čelila do jisté míry rizikovosti a zajišťovala každoroční stabilitu tržní produkce. V řadě případů však byly překrývány méně vhodné agroekologické podmínky pěstování zvýšenými vstupy, především v chemizaci (hnojení). Tato plošně rozvinutá a neefektivně rozmístěná zemědělská výroba z minulého období se svojí potenciální produkční kapacitou dostává do rozporu s celkovou poptávkou po zemědělských produktech (Vrkoč, 1997). V současnosti dochází k postupné diferenciaci zemědělské výroby a změnám ve výrobním zaměření a strukturální skladbě rostlinné i živočišné výroby. Vrkoč z polních pokusů vyvodil závěr, že strukturální skladba rostlinné výroby je rozhodující pro celkovou produkci sušiny, bílkovin i pro finanční vyjádření hodnoty produkce. Vliv pevné a účelné struktury rostlinné výroby respektující požadavky plodin je při dodržování osevního postupu často významnější než faktor hnojení. Stálá a pestřejší soustava tak znamená určité úspory živin a stabilnější výnosy oproti nesystémovým každoročním změnám v rozsahu plodin.

Nutnost restrukturalizace zemědělské výroby v ČR odvozuje i z rozdílnosti přírodních podmínek jednotlivých regionů i poloh (půdy, srážky, průměrné teploty atd.), což má za následek rozdílné výnosy a výsledky hospodaření podniků v tzv. produkčních a marginálních oblastech.

Img. 1.6 - 1 : Sklizeň konopí setého pro energetické využití.
V našem zemědělství lze vymezit v podstatě dva typy oblastí (Střeleček, 1995):


Podle kriterií EU rozlišujeme tři kategorie marginálních (znevýhodněných) oblastí:


Dalšími z řady kriterií zařazení do marginálních oblastí jsou nízká hustota zalidnění oblasti, svažitost pozemků, negativní účinky jiných odvětví (imise, těžební oblastí, CHKO, pásma ochrany vod).


Img. 1.6 - 2 : V produkčních oblastech je skladba plodin široká, ...
V produkční oblasti
většina podniků provozuje jak rostlinnou tak živočišnou výrobu. Některé podniky se již úzce specializovaly na rostlinnou výrobu tak, že se nezabývají chovem zvířat a v rostlinné výrobě pěstují výhradně tržní plodiny. Tato úzká specializace znamená pro podnik nižší náklady na strojní park, budovy, pracovní síly. V jednoduchých osevních postupech, většinou s vysokým podílem zrnin, bez víceletých pícnin je pak nutné aplikovat vyšší dávky minerálních hnojiv, pesticidů a zaorávat slámu, chrást řepy a co nejvíce využívat zeleného hnojení v meziporostním období.



Příklady výrobních struktur rostlinné výroby zaměřených na výraznou specializaci (bez chovu skotu). (Podle VÚRV Ruzyně.)


Tab. 1.6 - 1 : Klimatický region 0, nejúrodnější půdy (zornění 93-97 %)
Tab. 1.6 - 1 : Klimatický region 0, nejúrodnější půdy (zornění 93...


Tab. 1.6 - 2 : Klimatický region 1 – 6, nejúrodnější půdy (zornění 90-93 %)
Tab. 1.6 - 2 : Klimatický region 1 – 6, nejúrodnější půdy (zorněn...


Výrobní struktury smíšené rostlinné výroby v návaznosti na chov skotu


Tab. 1.6 - 3 : Oblast obilnářsko-řepařská v klimaregionu 0 na nejúrodnějších půdách (kukuřičná výrobní oblast – zornění 93 %
Tab. 1.6 - 3 : Oblast obilnářsko-řepařská v klimaregionu 0 na nej...


Tab. 1.6 - 4 : Obilnářsko-řepařská oblast v klimaregionu 1-6 na nejúrodnějších půdách (řepařská výrobní oblast)
Tab. 1.6 - 4 : Obilnářsko-řepařská oblast v klimaregionu 1-6 na n...


Tab. 1.6 - 5 : Klimatický region 7-8 obilnářsko bramborářská oblast, hlavní oblast pěstování brambor (bramborářská výrobní oblast) - zornění 77 %
Tab. 1.6 - 5 : Klimatický region 7-8 obilnářsko bramborářská obla...

K určitým změnám ve struktuře rostlinné i živočišné výroby dojde po vstupu České republiky do Evropské unie. Výsledky jednání o podmínkách vstupu a členství v této organizaci v zemědělském odvětví představují rozsáhlý soubor opatření, změn, včetně ekonomických dopadů.

Cílem těchto změn je stabilizovat postupně zemědělskou produkci tak, aby byla schopna konkurence v rámci EU, poskytovala zdravé potraviny, při zajištění enviromentálních funkcí zemědělství. Nemělo by docházet k tvorbě neúměrných přebytků, které se obtížně uplatňují vývozem. Vlastní změny vychází ze stanovení výše kvót hlavních produktů (tab.1.6-6) a na ně navazujícím systému přímých plateb (dotací).

Bude nejvýše účelné, aby změny struktur a ekonomických podmínek v prostředí EU, ke kterým bude docházet v tomto desetiletí byly aktualizovány na přednáškách v odborných předmětech.


Tab. 1.6 - 6 : Výše kvót.
Tab. 1.6 - 6 : Výše kvót.


Systémy – struktury rostlinné výroby v podhorských oblastech

Systémy vychází z podmínek bramborářské a horské oblasti ČR a zachycují pouze hlavní možnosti rostlinni výroby, její produktivitu s navazností na chov skotu (zvmřat).

V typicki horské oblasti s pxevahou luk a pastvin ji jsou a jetě budou značné plochy orné půdy zatravněny. Podniky tam jsou v podstatl zaměřeny na chov skotu (postupnl bez trní produkce mléka (masný skot), přičemž intenzita chovu bude zaviset na produkci pmce jak z luk a pastvin tak i z porosty na orné půdě, dále na v budoucmch kvótách stavů krav bez trní produkce mléka (KBTPM).

V krajních případech, při 100% zatravnění budou porosty udržovány pastvou, sečí a hnojením – běžnou pratotechnikou včetně omezování plevelů. Určitá obnova těchto porostů – především k získání píce pro zimní období –  se nabízí bezorebnými dosevy kvalitnějších trav a jetele bílého, což je ovšem nákladná záležitost. Pro podniky produkující pouze objemnou píci s chovem masného skotu to znamená prodávat mladá zvířata o hmotnosti 220 – 250kg do podniků v produkční oblasti (dokrmení), nebo chovat skromnější plemena s nižšími přírůstky i nižší rentabilitou podnikání.

Další možností je osevní postup 1. s maximálním – 80% zastoupením travních porostů.

  • Hon 1-8 Travní porost (dočasný) na orné půdě. Založení krycí plodinou (oves, jarní ječmen nebo směs jarní obilniny s peluškou. Podsev – pozdní pastevní směs (bojínek, kostřava luční, kostřava červená, lipnice luční, jetel plazivý).
  • Hon 9 Smíšený hon. V 8. roce na podzim orba, hrubé urovnání a výsev buď ozimé obilniny (žito, tritikale), nebo na jaře výsev jarní obilniny, případně krmné kapusty a pod.
  • Hon 10 Na podzim orba s urovnáním povrchu, na jaře setí jarní obilniny s podsevem travní směsi. Sklizer – senáž.


Nmzké průměrné výnosy travních porostů s „nízkými vstupy nejsou vhodni ani pro pastvu ani rentabilnm sklizeň píce na zimu. Vyší výnosy pícních porostů v praxi nejsou doposud pokryty vyváženým stavem zvířat a představují rezervu pro chov skotu. Takto zamlřené podniky ve vyších polohách představují úzkou specializaci na chov zvmřat a vyadují dotace na údržbu krajiny, chov skotu bez trní produkce mléka, chov ovcm, případně další enviromentální programy.

Další možností je struktura plodin na orné půdě se zastoupením technických plodin, okopanin a nižším podílem obilnin pro vlastní potřebu (krmení).

Vlastní struktura plodin pak může být následující:

50,0%

víceletých pícnin

12,5%

obilnin

18,7%

jednoletých pícnin (jarní směsky, dle možnosti kukuřice, senáž z jarních obilovin.)

12,5%

brambory

6,25%

půda v klidu (set-aside), zelené hnojení nebo len přadný, řepka (produkce bionafty - MEŘO – metylester řepkového oleje)


Osevní postup pak nabízí i další možné varianty ve struktuře plodin například zvýšení podílu půdy v klidu při poklesu plochy brambor a podobně.

Příkladem postupující specializace se zaměřením na chov dojnic v bramborářské oblasti jsou podniky s vyšším zastoupením luk a pastvin, využívající pastvy mladého skotu k odchovu jalovic a s vyšší produkcí zrnin pro vlastní potřebu – chov prasat a skotu. Jako tržní plodiny pěstují řepku, sadbu brambor, v jiných případech len.

Přibližné (modelové ) zastoupení plodin na orné půdě je pak: 

20,0%

víceletých pícnin (jetelotrávy)

35 – 37%

obilnin, 3 – 5% luskovin

20,0%

jednoletých pícnin

10,0%

brambory

10,0%

řepky


Poznámka:
Ponechání 5 – 10% půdy v klidu (set-aside), což může být zelené hnojení, ale i plodina k nepotravinářskému využití (len přadný, řepka pro produkci bionafty , obilnina pro získání biolihu na ETBE, případně k získání tepelné energie (sláma), může být akceptováno na částech honu obilnin, řepky.

Při stoupajícím podílu luk a pastvin bude možné zatížení (podíl VDJ na 100ha z. p.) klesat i stoupat v závislosti na výnosu z luk a pastvin.

Modelem vysoce produktivních podniků v lepší bramborářské oblasti s širokou diverzitou v rostlinné výrobě a se zaměřením na chov skotu – dojnic a výkrm prasat jsou podniky s podílem obilnin na orné půdě kolem 40%, specializované na pěstování brambor (konzumních nebo sadbových), ozimou řepku, případně len, dosahující vysokých výnosů v celé rostlinné výrobě.

Přibližné zastoupení plodin na orné půdě může být následující:

14,25%

víceletých pícnin (jetel luční)

21,4%

jednoletých pícnin

40,0%

obilnin

2 – 3%

luskovin

14,25%

brambor (případně část len přadný apod.)

7,12%

řepka ozimá


Img. 1.6 - 3 : Upravené režimy hospodaření je třeba dodržovat i v...
Specifické podmínky pro hospodaření jsou v  chráněných krajinných oblastech (CHKO) s rozsahem 522tis.ha (včetně území tzv. ekologické stability) a pásmech hygienické ochrany vodních zdrojů (PHO) s rozsahem 755tis.ha. Tyto oblasti se do značné míry překrývají a nacházejí se většinou v marginálních oblastech (LFA). Orientačně je do všech typů chráněných oblastí zahrnuto 20% zemědělského půdního fondu t. j.860tis.ha zemědělské půdy. Hospodaření v těchto oblastech specifikuje zákon č. 114/1992 Sb. (CHKO) a zákon o vodách č. 224/2001 Sb. Podrobně jsou zde pro jednotlivé zóny hospodaření specifikována omezení v používání agrochemikálií až po jejich zákaz, vytyčeny požadavky na zatravnění či zalesnění ploch, zastoupení chovů skotu atd. Od daně z nemovitostí jsou osvobozeny pozemky, které se nacházejí v 1. zóně CHKO, PHO a národních parků, které nelze žádným způsobem hospodářsky využívat.



Snížená intenzita výroby a „údržby“ krajiny je zde diferencovaně dotována podle následujících programů Mze:

  • Pomoc k podpoře méně příznivých oblastí.
  • Změna struktury zemědělské výroby zatravněním pozemků s ornou půdou.
  • Údržba travních porostů pastvou hospodářských zvířat.
  • Částečné vyrovnání ztrát v rámci ekologického zemědělství.
  • Vápnění zemědělských pozemků s půdní reakcí do pH 5,5.
  •  Založení prvků územních systémů ekologické stability krajiny.


Tyto úsporné systémy hospodaření low input se uplatní nejvíce v marginálních oblastech, kde již nyní není všechna půda dostatečně obhospodařována v důsledku omezených finančních zdrojů zemědělských podniků. V produkčních oblastech bude naopak půda plně využívána k intenzivnímu pěstování pro dosažení odpovídajícího zisku z hektaru. Tam – v produkčních oblastech se může low input spíše uplatnit minimalizačními technologiemi při zpracování půdy využitím moderní techniky.

Pojetí předmětu "Speciální fytotechnika"

V soustavě pěstování rostlin musí být skloubeny prvky pěstitelských technologií jednotlivých plodin do systémů, které zohledňují vlivy stanoviště, počasí, techniky, požadované kvality produktů. Všechny tyto systémy sledující hlediska ekologická i ekonomická v sobě zahrnují systém integrovaného pěstování rostlin, jako základ pojetí předmětu „rostlinná produkce“. V tomto pojetí hledáme cesty k soustavám pěstování rostlin, která budou v co možná v největším souladu s přírodou, jako základ udržitelného (setrvalého) rozvoje zemědělství.


Zásady integrovaného pěstování rostlin:

  • Struktura – adekvátní přírodním a hospodářským podmínkám produkce i odbytovým možnostem.
  • Druhová skladba – pestré zastoupení druhů jednoletých a víceletých, větší podíl zlepšujících předplodin.
  • Odrůdová skladba – odrůdy odolné nebo tolerantní vůči chorobám a škůdcům, více odrůdy s genetickou rezistencí k rasám patogenů, odrůdy s vysokou schopností využívat živiny.
  • Osivo – osivo vypěstované v nejlepších semenářských podmínkách a oblastech upravené a mořené.
  • Příprava půdy – kvalitní základní zpracování půdy, šetrná příprava osivového lůžka omezení eroze.
    Img. 1.6 - 4 : Řídící jednotka N-senzoru využívaná k optimalizaci...
  • Hnojení  – pravidelný a vydatný přísun organické hmoty (hnůj, kompost, zelené hnojení), doplnění zásoby živin podle AZP, VKK. Dávky N podle Nmin a rostlin ARR, zamezit vyplavování živin využitím meziplodin.
  • Založení porostu – optimální dobou a způsobem setí založit takový porost, aby nevyžadoval chemickou ochranu (případně jen minimální),využíval výnosový potenciál. Zavést kolejové meziřádky.
  • Ochrana rostlin – používání všech ekonomicky, geneticky, ekologicky i toxikologicky přijatelných metod pro udržení škodlivých činitelů pod prahem škodlivosti, s využitím přirozených omezujících faktorů.
  • Kontrolní systém – sledování tvorby výnosových prvků, růstu, vývoje, výživného stavu rostlin a jeho korekce, na základě znalostí prahu škodlivosti určit nejvhodnější zásah ekologicky a ekonomicky přijatelný.
  • Hodnocení jakosti – posouzení dosažené jakosti produktů, deklarace jakosti, cena.
  • Ekonomické hodnocení – bilance nákladů, náklady na jednotku produkce.



Tab. 1.6 - 7 : Základní rozdíly konvenčního a ekologického způsobu hospodaření
Tab. 1.6 - 7 : Základní rozdíly konvenčního a ekologického způsob...

Img. 1.6 - 5 : Polní hnojiště není nejvhodnějším způsobem uložení...

 



<< 1.5 Stav rostlinné výroby v České republice, regulace trhu Top 2 ODRŮDY, OSIVO A SADBA >>