<< 1.5 Stav rostlinné výroby v České republice, regulace trhu | 2 ODRŮDY, OSIVO A SADBA >> |
Nutnost restrukturalizace zemědělské výroby v ČR odvozuje i z rozdílnosti přírodních podmínek jednotlivých regionů i poloh (půdy, srážky, průměrné teploty atd.), což má za následek rozdílné výnosy a výsledky hospodaření podniků v tzv. produkčních a marginálních oblastech.
V našem zemědělství lze vymezit v podstatě dva typy oblastí (Střeleček, 1995):
Podle kriterií EU rozlišujeme tři kategorie marginálních (znevýhodněných) oblastí:
Dalšími z řady kriterií zařazení do marginálních oblastí jsou nízká hustota zalidnění oblasti, svažitost pozemků, negativní účinky jiných odvětví (imise, těžební oblastí, CHKO, pásma ochrany vod).
V produkční oblasti většina podniků provozuje jak rostlinnou tak živočišnou výrobu. Některé podniky se již úzce specializovaly na rostlinnou výrobu tak, že se nezabývají chovem zvířat a v rostlinné výrobě pěstují výhradně tržní plodiny. Tato úzká specializace znamená pro podnik nižší náklady na strojní park, budovy, pracovní síly. V jednoduchých osevních postupech, většinou s vysokým podílem zrnin, bez víceletých pícnin je pak nutné aplikovat vyšší dávky minerálních hnojiv, pesticidů a zaorávat slámu, chrást řepy a co nejvíce využívat zeleného hnojení v meziporostním období.
Příklady výrobních struktur rostlinné výroby zaměřených na výraznou specializaci (bez chovu skotu). (Podle VÚRV Ruzyně.)
Tab. 1.6 - 1 : Klimatický region 0, nejúrodnější půdy (zornění 93-97 %) Tab. 1.6 - 2 : Klimatický region 1 – 6, nejúrodnější půdy (zornění 90-93 %)
Výrobní struktury smíšené rostlinné výroby v návaznosti na chov skotu
Tab. 1.6 - 3 : Oblast obilnářsko-řepařská v klimaregionu 0 na nejúrodnějších půdách (kukuřičná výrobní oblast – zornění 93 % Tab. 1.6 - 4 : Obilnářsko-řepařská oblast v klimaregionu 1-6 na nejúrodnějších půdách (řepařská výrobní oblast)
Tab. 1.6 - 5 : Klimatický region 7-8 obilnářsko bramborářská oblast, hlavní oblast pěstování brambor (bramborářská výrobní oblast) - zornění 77 %![]() |
K určitým změnám ve struktuře rostlinné i živočišné výroby dojde po vstupu České republiky do Evropské unie. Výsledky jednání o podmínkách vstupu a členství v této organizaci v zemědělském odvětví představují rozsáhlý soubor opatření, změn, včetně ekonomických dopadů.
Cílem těchto změn je stabilizovat postupně zemědělskou produkci tak, aby byla schopna konkurence v rámci EU, poskytovala zdravé potraviny, při zajištění enviromentálních funkcí zemědělství. Nemělo by docházet k tvorbě neúměrných přebytků, které se obtížně uplatňují vývozem. Vlastní změny vychází ze stanovení výše kvót hlavních produktů (tab.1.6-6) a na ně navazujícím systému přímých plateb (dotací).
Bude nejvýše účelné, aby změny struktur a ekonomických podmínek v prostředí EU, ke kterým bude docházet v tomto desetiletí byly aktualizovány na přednáškách v odborných předmětech.
Systémy – struktury rostlinné výroby v podhorských oblastech
Systémy vychází z podmínek bramborářské a horské oblasti ČR a zachycují pouze hlavní možnosti rostlinni výroby, její produktivitu s navazností na chov skotu (zvmřat).
V typicki horské oblasti s pxevahou luk a pastvin ji jsou a jetě budou značné plochy orné půdy zatravněny. Podniky tam jsou v podstatl zaměřeny na chov skotu (postupnl bez trní produkce mléka (masný skot), přičemž intenzita chovu bude zaviset na produkci pmce jak z luk a pastvin tak i z porosty na orné půdě, dále na v budoucmch kvótách stavů krav bez trní produkce mléka (KBTPM).
V krajních případech, při 100% zatravnění budou porosty udržovány pastvou, sečí a hnojením – běžnou pratotechnikou včetně omezování plevelů. Určitá obnova těchto porostů – především k získání píce pro zimní období – se nabízí bezorebnými dosevy kvalitnějších trav a jetele bílého, což je ovšem nákladná záležitost. Pro podniky produkující pouze objemnou píci s chovem masného skotu to znamená prodávat mladá zvířata o hmotnosti 220 – 250kg do podniků v produkční oblasti (dokrmení), nebo chovat skromnější plemena s nižšími přírůstky i nižší rentabilitou podnikání.
Další možností je osevní postup 1. s maximálním – 80% zastoupením travních porostů.
Nmzké průměrné výnosy travních porostů s „nízkými vstupy nejsou vhodni ani pro pastvu ani rentabilnm sklizeň píce na zimu. Vyší výnosy pícních porostů v praxi nejsou doposud pokryty vyváženým stavem zvířat a představují rezervu pro chov skotu. Takto zamlřené podniky ve vyších polohách představují úzkou specializaci na chov zvmřat a vyadují dotace na údržbu krajiny, chov skotu bez trní produkce mléka, chov ovcm, případně další enviromentální programy.
Další možností je struktura plodin na orné půdě se zastoupením technických plodin, okopanin a nižším podílem obilnin pro vlastní potřebu (krmení).
Vlastní struktura plodin pak může být následující:
50,0% |
víceletých pícnin |
12,5% |
obilnin |
18,7% |
jednoletých pícnin (jarní směsky, dle možnosti kukuřice, senáž z jarních obilovin.) |
12,5% |
brambory |
6,25% |
půda v klidu (set-aside), zelené hnojení nebo len přadný, řepka (produkce bionafty - MEŘO – metylester řepkového oleje) |
Osevní postup pak nabízí i další možné varianty ve struktuře plodin například zvýšení podílu půdy v klidu při poklesu plochy brambor a podobně.
Příkladem postupující specializace se zaměřením na chov dojnic v bramborářské oblasti jsou podniky s vyšším zastoupením luk a pastvin, využívající pastvy mladého skotu k odchovu jalovic a s vyšší produkcí zrnin pro vlastní potřebu – chov prasat a skotu. Jako tržní plodiny pěstují řepku, sadbu brambor, v jiných případech len.
Přibližné (modelové ) zastoupení plodin na orné půdě je pak:
20,0% |
víceletých pícnin (jetelotrávy) |
35 – 37% |
obilnin, 3 – 5% luskovin |
20,0% |
jednoletých pícnin |
10,0% |
brambory |
10,0% |
řepky |
Poznámka: Ponechání 5 – 10% půdy v klidu (set-aside), což může být zelené hnojení, ale i plodina k nepotravinářskému využití (len přadný, řepka pro produkci bionafty , obilnina pro získání biolihu na ETBE, případně k získání tepelné energie
(sláma), může být akceptováno na částech honu obilnin, řepky.
Při stoupajícím podílu luk a pastvin bude možné zatížení (podíl VDJ na 100ha z. p.) klesat i stoupat v závislosti na výnosu z luk a pastvin.
Modelem vysoce produktivních podniků v lepší bramborářské oblasti s širokou diverzitou v rostlinné výrobě a se zaměřením na chov skotu – dojnic a výkrm prasat jsou podniky s podílem obilnin na orné půdě kolem 40%, specializované na pěstování brambor (konzumních nebo sadbových), ozimou řepku, případně len, dosahující vysokých výnosů v celé rostlinné výrobě.
Přibližné zastoupení plodin na orné půdě může být následující:
14,25% |
víceletých pícnin (jetel luční) |
21,4% |
jednoletých pícnin |
40,0% |
obilnin |
2 – 3% |
luskovin |
14,25% |
brambor (případně část len přadný apod.) |
7,12% |
řepka ozimá |
![]() |
Snížená intenzita výroby a „údržby“ krajiny je zde diferencovaně dotována podle následujících programů Mze:
Tyto úsporné systémy hospodaření low input se uplatní nejvíce v marginálních oblastech, kde již nyní není všechna půda dostatečně obhospodařována v důsledku omezených finančních zdrojů zemědělských podniků. V produkčních oblastech bude naopak půda plně využívána k intenzivnímu pěstování pro dosažení odpovídajícího zisku z hektaru. Tam – v produkčních oblastech se může low input spíše uplatnit minimalizačními technologiemi při zpracování půdy využitím moderní techniky.
Pojetí předmětu "Speciální fytotechnika"
V soustavě pěstování rostlin musí být skloubeny prvky pěstitelských technologií jednotlivých plodin do systémů, které zohledňují vlivy stanoviště, počasí, techniky, požadované kvality produktů. Všechny tyto systémy sledující hlediska ekologická i ekonomická v sobě zahrnují systém integrovaného pěstování rostlin, jako základ pojetí předmětu „rostlinná produkce“. V tomto pojetí hledáme cesty k soustavám pěstování rostlin, která budou v co možná v největším souladu s přírodou, jako základ udržitelného (setrvalého) rozvoje zemědělství.
Zásady integrovaného pěstování rostlin:
Tab. 1.6 - 7 : Základní rozdíly konvenčního a ekologického způsobu hospodaření![]() |
![]() |
<< 1.5 Stav rostlinné výroby v České republice, regulace trhu | Top | 2 ODRŮDY, OSIVO A SADBA >> |