Semeno hořčice
bílé (Sinapis alba L.) se využívá v konzervárenském průmyslu pro výrobu plnotučné, a společně s hořčicí sareptskou, i kremžské hořčice. Hořčice je zároveň nejrozšířenější strniskovou meziplodinou používanou na zelené hnojení. Semeno hořčice bílé je i významnou exportní komoditou. Domácí poptávka po hořčici bílé je asi 7 tisíc tun semene, z toho asi polovinu nakoupí hořčičárny pro výrobu stolní hořčice a druhá polovina se uplatní jako osivo meziplodiny.
Hořčice se hodí do poloh pěstování cukrovky, ideální je oblast krušnohorského dešťového stínu. Ve vyšších polohách (nad 450m n. m.) nelze stabilizovat kvalitu pro výskyt šedých tj. plísněmi napadených semen. Hořčice se pěstuje na hlinitých půdách, optimálně po cukrovce, nejčastěji po ozimé pšenici. Z hlediska výskytu nežádoucích nečistot a také z hlediska fytosanitárního se nehodí do osevních postupů, kde se pěstuje řepka. Hořčici řadíme do druhé trati po organickém hnojení.
 |
 |
 |
Orá se na střední až hlubokou brázdu 20 – 27cm. Půda se nechá přes zimu promrznout v hrubé brázdě, na jaře co nejdříve smykujeme a vláčíme. Dávka dusíku by neměla překročit 80kgN.ha-1 (nebezpečí šedosemennosti), obvykle postačí 60kgN.ha-1. Dusík se aplikuje jednorázově před setím, nebo se 40kgN aplikuje předseťově a 20kgN se dá nejpozději do fáze 4 listů, resp. do výšky rostlin 20cm. Základem úspěšného výnosu a kvality sklizené produkce je včasný výsev, nejlépe do 10. dubna. Při pěstování na semeno vyséváme asi 8kg osiva na hektar, což při HTS cca 6 – 7g odpovídá asi 120 – 130 semenům na 1m2. Meziřádková vzdálenost by měla být 25 až 45cm, hloubka setí 2 – 3cm. Nejvýznamnějšími škůdci jsou dřepčíci, mšice, pilatka a blýskáček, z chorob pak sklerotiniová hniloba a plíseň šedá.
Desikace
porostu ani speciální úpravy kombajnu nejsou nutné. Hořčice nevypadává, ale je nutno ji sklízet v optimální zralosti, tj. při vlhkosti semene 12 – 18%. Při vyšší vlhkosti a opožděné sklizni semena šednou - plesniví, což je nejhorší kvalitativní vada. Hořčice je velmi náročná na posklizňové ošetření, mimořádně snadno plesniví. Proto je nutné ji okamžitě po sklizni vysušit na 10% vlhkost. Při nákupu semene hořčice se hodnotí: vlhkost (max. 10%), příměsi a nečistoty (hlavně plesnivá semena) a olejnatost. V roce 2001 byl průměrný výnos 0,95t.ha-1 a průměrná měsíční realizační cena kolísala od 7tis. do 12tis. za tunu.