Kvalita osiva je určena jeho biologickou a semenářskou hodnotou. Biologická hodnota je vyjádřením vnitřních vlastností osiva daných kvalitou živé hmoty semen. Odráží genotypově zakódované vlastnosti odrůdy a je modifikována prostředím, ve kterém bylo osivo vypěstováno, jejich vzájemnou interakcí a vlastní technologií výroby osiva. Nelze ji komplexně vyjádřit žádným laboratorním testem. Semenářská hodnota je vyjadřována vlastnostmi biologickými, fyzikálními, a mechanickými, které lze změřit laboratorním rozborem vzorku osiva.
Základním parametrem vyjadřující kvalitu osiva je klíčivost
, která je definována jako schopnost semen poskytnout v optimálních podmínkách
za stanovenou dobu normálně vyvinuté klíčence, u nichž je předpoklad, že se v příznivých podmínkách v půdě vyvinou v normální rostliny. Hodnocení klíčivosti se děje podle mezinárodně uznávaných pravidel, která jsou pro každý hospodářsky využívaný botanický druh jednoznačně definována. Díky mezinárodní spolupráci je tak klíčivost v současnosti rutinně stanovovanou semenářskou vlastností osiva, která poskytuje základní informaci o jeho kvalitě a sjednocuje tak obchod s osivem a sadbou na mezinárodní úrovni.
Dalšími kvalitativními vlastnostmi hodnocenými u rozmnožovacího materiálu jsou čistota (hmotnostní podíl čistých semen ve vzorku), HTS
(hmotnost tisíce semen), vlhkost a zdravotní stav.
V ČR zajišťuje dohled nad kvalitou osiva a sadby Odbor osiv a sadby ÚKZÚZ nebo jím pověřené organizace. V praxi je dohled realizován jako uznávání množitelských porostů a uznávání rozmnožovacího materiálu, které se dějí formou správního řízení. Po jejich ukončení obdrží množitel certifikát o kvalitě jím produkovaného osiva.
Tab. 2.3.1 - 1 : Systém správního řízení pro uznávání množitelských porostů a rozmnožovacího materiálu ‑ základní a certifikovaný rozmnožovací materiál (přehled jednotlivých činností)
 |