<< 3.2.2 Význam Českých norem (ČSN) 3.4 Vzorkování >>

3.3 Metody hodnocení jakosti rostlinných produktů


Img. 3.3 - 1 : Nejčastěji je jakost rostlinných produktů hodnocen...
Pohledy na jakost jsou rozmanité. Pro určitý způsob využití produktu je potřeba najít takové znaky, které budou charakterizovat určité technologické vlastnosti. Např. pro skladování zrnin je limitujícím faktorem vlhkost produktu. Z rozdílu hmotností vzorku před sušením a po sušení se zjistí množství vody v původním vzorku. U jednotlivých komodit je nutné stanovit horní hranici vlhkosti v produktu, při které již nedojde ke znehodnocení působením mikroorganizmů. Tato hranice je různá. U obilovin a luštěnin je zpravidla 14%, ale u sladovnického ječmene 15%, u nahého ovsa 13%, u řepky 8%. Pro dosažení porovnatelných výsledků při měření jakostních ukazatelů je nutné používat jednotných metodik stanovení (viz ČSN) a přesně dodržovat laboratorní postupy. Pracovní postupy stanovení ukazatelů nemohou být dlouhé a složité.

Metody stanovení lze rozdělit na přímé a nepřímé. U přímých metod se přímo změří daný znak (obsah látky). Toto stanovení bývá zdlouhavé, proto byly vyvinuty metody nepřímé, které měří přímo jinou fyzikální vlastnost. U všech nepřímých metod musí být přístroj na daný jakostní ukazatel nakalibrován. Kalibrace je vyjádření závislosti mezi hodnotou znaku měřeného přímou metodou (referenční metoda) a hodnotou jiné fyzikální veličiny (u vlhkosti – obsah vody a elektrický odpor nebo absorpce záření). Nepřímé metody jsou velmi rychlé a při dobrém nakalibrování jsou i dostatečně přesné. Např. stanovení obsahu vody je možné provést několika metodami, které reagují na změnu obsahu vody změnou elektrického odporu, elektrické kapacity apod. Značný rozvoj nastal u nepřímých metod, které zaznamenávají charakteristické změny v absorpci částí spektra v blízké infračervené oblasti (NIR). V provozních laboratořích obchodních podniků (např. ZZN) a zpracovatelů jsou NIR přístroje běžnou součástí vybavení.

Zvláštní postavení mezi metodami stanovení jakosti rostlinných produktů má senzorická analýza. Zatímco chemické a fyzikální metody stanovují objektivně měřitelné veličiny, senzorická hodnocení závisejí na subjektivním posouzení jednotlivce. Sledované znaky jsou vnímány lidskými smysly (senzory) – chutí, čichem, zrakem, sluchem, hmatem. Vnější podněty jsou přenášeny a zpracovány nervovou soustavou a mozkem. Senzorická analýza je proto zařazena do skupiny psychometrických metod. Aby se dosáhlo objektivních výsledků musí probíhat senzorické hodnocení za standardních podmínek skupinou zaškolených hodnotitelů. U polních produktů je senzorické hodnocení většinou součástí celkové jakosti – barva, pach. U odrůdových zkoušek brambor jsou významné degustační zkoušky vařených hlíz (zde se jedná o potravinu).

<< 3.2.2 Význam Českých norem (ČSN) Top 3.4 Vzorkování >>