<< 7.3.3 Technologie pěstování 7.4 Mák setý >>

7.3.4 Sklizeň, kvalita produkce a zpeněžení


Img. 7.3.4 - 1 : Dozrálý desikovaný porost slunečnice (úbory se stá...
Dužnaté lůžko slunečnice je nutno dokonale před sklizní vysušit, což je zároveň ochrana proti houbovým chorobám. Asi 10 dní před plánovanou sklizní aplikujeme letecky desikant REGLONE, tj. při vlhkosti nažek v úboru kolem 30%. Sklízí se běžnými obilními mlátičkami (při vlhkosti nažek 15%), které jsou vybaveny adaptéry pro sklizeň kukuřice. Seče se na co nejvyšší strniště. Posklizňové zbytky se rozdrtí drtičem a zaorají.

Při vlhkosti nažek po sklizni nad 21% je potřeba do 24 hodin provést vyčištění a vysušení (při vlhkosti nad 18% do 48 hodin). Čistí se před sušením, u zvláště znečištěných partií ještě jednou po vysušení. Suší se na obchodovatelnou vlhkost, která je 8%. Slunečnice se má skladovat ve věžových silech, neboť vyžaduje kondiční provětrávání.

Olejný typ slunečnice, jenž se pěstuje nejčastěji, má středně velké nažky, tenkou slupku a vysoký obsah oleje. Slupka v nažce je u současných hybridů zastoupena od 22 do 26%. Semeno (jádro) obsahuje 45 až 65% oleje, 20 až 30% bílkovin a 7 – 10% glycidů. Olej se skládá z esterů glycerolu a vyšších mastných kyselin, mezi nimiž převládá kyselina linolová (75 – 80%), nově se však pěstují i takové hybridy, u kterých dominuje kyselina olejová (70 – 80%).


Kvalitativní parametry slunečnice pro zpracování v podnicích tukového průmyslu:

vlhkost

max. 8 %

poškozené nažky

max. 3 %

nečistoty

max. 2 %

olejnatost nažek při vlhkosti 8 %:

min. 44 %


Za každé 1% oleje (po 0,5%) se od hranice 44% připlácí nebo naopak slevuje 1,7% z dohodnuté ceny. Dodaná slunečnice musí splňovat i hygienické normy na cizorodé látky, těžké kovy a radioaktivitu. Pěstitelské náklady na 1ha slunečnice jsou v rozmezí 19 – 25tis.Kč. Rozhodující část nákladů připadá na hnojiva (18%), chemické přípravky (13%), PHM (11%) a osivo (6%). V roce 2001 byl průměrný hektarový výnos 1,99t a cena 8850Kč.t-1.



<< 7.3.3 Technologie pěstování Top 7.4 Mák setý >>