<< 5 Účinné látky 5.2 Produkty sekundárního metabolismu >>

5.1 Produkty primárního metabolismu

Mezi produkty primárního metabolismu patří:

 Cukry – monosacharidy jako příklad lze uvést D-glukózu (hroznový cukr), rychle se vstřebává, používá se v infúzních roztocích, po operacích a při rekonvalescencích . Nachází se ve včelím medu, sladkém ovoci. D- fruktóza (ovocný cukr) v terapii se používá při léčbě některých srdečních chorob, k infúzím při otravách a při poškození jaterní tkáně ( med, ovoce).  Maltóza je disacharid z výtažku sladu, používá se při rekonvalescenci. Laktóza je mléčný cukr získaný ze syrovátky mléka savců. Je součástí tabletových léčiv, slouží jako ředidlo účinných látek. Má mírně projímavé účinky, je usměrňovačem střevní mikroflóry. Sacharóza (řepný a třtinový cukr) patří mezi oligosacharidy, používá se jako korigens chuti a kozervans sirupů. Škroby řadíme mezi polysacharidy často jsou nosiči účinných látek, součástí zásypů a pudrů ( bramborový, rýžový, kukuřičný, pšeničný). Do této skupiny patří též agar, je to zaschlý sliz z mořských řas.

Slizy – vytvářejí se samostatně jako zásobní látky, mají protizánětlivé účinky a zklidňují sliznici ( jitrocel, len, podběl, proskurník, topolovka).
Img. 5.1 - 1 : Len setý (Linum ussitatisimum L.)
Img. 5.1 - 2 : Slezová růže (Altea rosea L.) - topolovka
Img. 5.1 - 3 : Proskurník lékařský (Altea officinalis L.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klovatina – tvoří se po zranění rostliny (arabská guma).

Organické kyseliny – vyskytují se volné nebo vázané jako soli (kyselina jablečná , citronová , vinná ).

Mastné kyseliny se nacházejí převážně v semenech a plodech. Jsou to kyseliny nasycené (palmitová, stearová )  a kyseliny nenasycené (olejová, linolová , linoleová ).

Oleje a tuky jsou estery vyšších mastných kyselin a glycerolu, najdeme je v semenech a plodech.

Aminokyseliny- pro terapii je významných několik aminokyselin, z nichž je to především glycin ( při svalové ochablosti), cystein ( při poškození jaterní tkáně), dále metionin a cholin .

Peptidy – vznikají amidickým řetězením aminokyselin a tvoří převážnou většinu antibiotik.  Peptidický řetězec mají například i hormony.

Bílkoviny – pro terapii jsou důležité hlavně jako enzymy.



<< 5 Účinné látky Top 5.2 Produkty sekundárního metabolismu >>