<< 6 Hodnocení kvality 8 Speciální část - Pěstební technologie vybraných druhů léčivých rostlin >>

7 Úprava léčivých, aromatických a kořeninových rostlin

      Za nejúčinnější se považuje čerstvá šťáva získaná z rostlin v původním stavu bez přísad. Způsob uchování čerstvé šťávy je problematický, proto se velmi často využívá nejstaršího způsobu konzervace, a tím je sušení.  V poslední době se při průmyslovém zpracování v potravinářství a kosmetice  využívají extrakty.

      Nejvíce užívanou formou zejména v domácnostech jsou čajové nápoje (výluh drog vodou). Připravují se třemi způsoby.

1. Macerát – výluh drogy za studena. Droga se přelije studenou vodou a nechá se asi 30 min., někdy 3-12 hod. stát. Takto se připravují drogy obsahující slizy a škroby.

2. Nálev – výluh drogy vroucí vodou je nejčastější způsob přípravy. Účinnými látkami jsou většinou silice, proto se doporučuje používat porcelánové nádoby s víčky.

3. Odvar – droga se vaří ve vodě. Tímto způsobem se připravují drogy z kořenů, kůry, dřeva.

 

      Jednoduché přípravky z léčivých rostlin jsou nazývány galenika. Mezi ně se řadí:

 

▪ tinktury - výluhy extrakcí nejčastěji lihem

▪ extrakty - zahuštěné výtažky z rostlin

▪ aromatické vody – vodní nebo lihové roztoky rostlinných silic

▪ lihy – lihové výtažky z rostlin

▪ bylinné octy – macerace drogy v octu

▪ bylinné oleje – macerace drogy v rostlinných olejích

▪ léčivá vína – rostlinné výtažky získané vyluhováním vínem

Img. 7 - 1 : galenikum - mátová mast (Botanicus s.r.o.)
Img. 7 - 2 : Galenika -  bylinné oleje



<< 6 Hodnocení kvality Top 8 Speciální část - Pěstební technologie vybraných druhů léčivých rostlin >>