<< 2.2.1 Hospodářský význam okopanin 2.4 Biologická charakteristika okopanin >>

2.3 Botanické zařazení a rozdělení okopanin

Odlišné biologické vlastnosti rostlin, morfologické znaky rostlin a porostů a charakter produktů řadí okopaniny do zvláštní skupiny polních plodin vyznačující se odlišnými postupy pěstování, sklizně, posklizňové úpravy a skladování. Okopaniny se dělí z různých hledisek.

  • Podle účelu spotřeby:

    • stolní – brambory

    • průmyslové – cukrovka, čekanka, brambory

    • krmné – ostatní

  • Podle obsahu živin převažuje v sušině bulev nebo hlíz:

    • škrob – brambor

    • inulín – čekanka, topinambur, jakon

    • cukr – ostatní

  • Podle způsobu reprodukce na okopaniny množené:

    • vegetativně – brambory, topinambur (hlíznaté okopaniny)

    • generativně – ostatní (semenné okopaniny – bulevniny)

  • Podle délky reprodukčního procesu, který trvá:

  • Podle typu osiva:

    • semena – brukvovité druhy (příp. brambor)

    • nažky – čekanka, mrkev (příp. topinambur)

    • klubíčka – řepa (soubory nepravých plodů)



<< 2.2.1 Hospodářský význam okopanin Top 2.4 Biologická charakteristika okopanin >>