<< 4.2.3 Chemicko-technologické složení bulvy cukrovky 4.2.5 Stavba rostliny cukrovky ve druhém roce vegetace >>

4.2.4 Technologická jakost cukrovky


Img. 4.2.4 - 1 : Řídící centrum pro odběr vzorků na stanovení jakos...
Technologická jakost cukrovky je komplex biologických, chemických, fyzikálně chemických a mechanických vlastností řepné bulvy. Technologická jakost cukrovky se utváří na poli a dokonalá zralost bulvy je důležitá jak pro volbu optimální sklizně, tak i pro šetrnou manipulaci s řepou v posklizňovém období a její racionální skladování.

Technologická jakost cukrovky není jen záležitostí její cukernatosti a chemického složení.


V užším slova smyslu je technologická jakost vyjadřována cukernatostí, výtěžností bílého cukru, zůstatkem cukru v melase a v}robností. Jde o komplex biologick}ch, chemick}ch, fyzikalně-chemických a mechanick}ch vlastnostm řepné bulvy, kteri rozhodujm o jejím rentabilnmm a vhodnim skladovaní a továrním zpracování při dosažení vysoké výtěžnosti bílého rafinovaniho cukru (rafinady).

Bulva pro zpracovaní v cukrovaru ma být zdravá, nezavadla, nenamrzla, zbavená listové růžice hladkým, rovným nebo kuelovým řezem. Povrch bulvy ma být hladký, čistý, nepoškozený, nescvrklý, odolný proti alteraci, schopný udržovat turgor i při skladování, bez zbytků chrástu, zelených pupenů a příměsí působících hnití. Kořenová rýha má být mělká.

Nejznámnějším a dominujícím kritériem technologické jakosti cukrovky je cukernatost-polarizace (P), což je v procentech
Img. 4.2.4 - 2 : Příprava řepné kaše při stanovení technologické ja...
 vyjádřený obsah sacharózy v bulvě cukrovky. Pro stanovení cukernatosti se odebírá vzorek 20 - 25kg bulev, nebo minimálně 15 - 20 kusů bulev tak, aby všechny velikostní kategorie bulev byly poměrně zastoupeny. Průměrné hodnoty dosahují 16 - 19%. Orientačně je možno uvést, že cukrovka dodávaná k průmyslovému zpracování má mít cukernatost nejméně 14% a bulvy mají být větší než 100 gramů.

K dalším jakostním kritériím patří:

  • Rozpustný popel (Pp), který vyjadřuje obsah rozpustných popelovin v řepné bulvě, stanoví se konduktometricky. U jakostní cukrovky se obsah rozpustného popela pohybuje od 0,250 do 0,450%. V nlkterých laboratoxích stanovují v současné době již koncentraci sodmku (c(Na), napx. 0,5 - 2,5) a draslmku (c(K), napx. 2,5 - 5,5). Koncentrace prvku se pxepočítá na 100g řepné kaše a uvádí se v milimolech.
  • Alfa-aminodusmk (škodlivý dusík”, např. 1,0 - 3,5), jedna se o dusík aminokyselin, ke kterimu se přičítá polovina amidickiho dusíku obsaeného v cukrovce. Obsah alfa-aminodusmku se uvadí v milimolech ve 100g vzorku.
  • Ze zjitěných hodnot se dopočítávají další ukazatele jakosti bulev cukrovky a předpokládaná produkce cukru.



Cukr, který zůstane v melase při zpracování cukrovky na bílý cukr - očekávaný zůstatek cukru v melase či ztráty cukru v melase (v procentech CM) dle Reinefelda:

Form. 4.2.4 - 1 : Cukr, který zůstane v melase při zpracování cukrov...


Alkalitní koeficient (AK):

Form. 4.2.4 - 2 : Alkalitní koeficient (AK).


Výnos polarizačního cukru (PC v t.ha-1):

Form. 4.2.4 - 3 : Výnos polarizačního cukru (PC v t.ha-1).


Výnos bílého cukru (B v t.ha-1 dle Lü deckeho):

Form. 4.2.4 - 4 : Výnos bílého cukru (B v t.ha-1 dle Lüdeckeho).


Výnos bílého cukru v t.ha-1 (B v t.ha-1 dle Mezinárodního řepařského ústavu - IIRB, dle Reinefelda):

Form. 4.2.4 - 5 : Výnos bílého cukru v t.ha-1 (B v t.ha-1 dle Meziná...


V poslední době se věnuje zvýšená pozornost těmto výpočtům, prověřuje se jejich věrohodnost pro jednotlivé pěstitelské oblasti. V SRN se začíná využívat nový Braunschweigský vzorec pro výpočet bílého cukru. I pro podmínky ČR se ověřují uvedené a další vzorce pro výpočet.

 



<< 4.2.3 Chemicko-technologické složení bulvy cukrovky Top 4.2.5 Stavba rostliny cukrovky ve druhém roce vegetace >>