<< 4.2.3 Chemicko-technologické složení bulvy cukrovky | 4.2.5 Stavba rostliny cukrovky ve druhém roce vegetace >> |
![]() |
Technologická jakost cukrovky není jen záležitostí její cukernatosti a chemického složení.
V užším slova smyslu je technologická jakost vyjadřována cukernatostí, výtěžností bílého cukru, zůstatkem cukru v melase a v}robností. Jde o komplex biologick}ch, chemick}ch, fyzikalně-chemických a mechanick}ch vlastnostm řepné bulvy, kteri rozhodujm o jejím rentabilnmm a vhodnim skladovaní a továrním zpracování při dosažení vysoké výtěžnosti bílého rafinovaniho cukru (rafinady).
Bulva pro zpracovaní v cukrovaru ma být zdravá, nezavadla, nenamrzla, zbavená listové růžice hladkým, rovným nebo kuelovým řezem. Povrch bulvy ma být hladký, čistý, nepoškozený, nescvrklý, odolný proti alteraci, schopný udržovat turgor i při skladování, bez zbytků chrástu, zelených pupenů a příměsí působících hnití. Kořenová rýha má být mělká.
Nejznámnějším a dominujícím kritériem technologické jakosti cukrovky je cukernatost-polarizace (P), což je v procentech
vyjádřený obsah sacharózy v bulvě cukrovky. Pro stanovení cukernatosti se odebírá vzorek 20 - 25kg bulev, nebo minimálně 15 - 20 kusů bulev tak, aby všechny velikostní kategorie bulev byly poměrně zastoupeny. Průměrné hodnoty dosahují 16 - 19%. Orientačně je možno uvést, že cukrovka dodávaná k průmyslovému zpracování má mít cukernatost nejméně 14% a bulvy mají být větší než 100 gramů.
K dalším jakostním kritériím patří:
Cukr, který zůstane v melase při zpracování cukrovky na bílý cukr - očekávaný zůstatek cukru v melase či ztráty cukru v melase (v procentech CM) dle Reinefelda:
Alkalitní koeficient (AK):
Výnos polarizačního cukru (PC v t.ha-1):
Výnos bílého cukru (B v t.ha-1 dle Lü deckeho):
Výnos bílého cukru v t.ha-1 (B v t.ha-1 dle Mezinárodního řepařského ústavu - IIRB, dle Reinefelda):
V poslední době se věnuje zvýšená pozornost těmto výpočtům, prověřuje se jejich věrohodnost pro jednotlivé pěstitelské oblasti. V SRN se začíná využívat nový Braunschweigský vzorec pro výpočet bílého cukru. I pro podmínky ČR se ověřují uvedené a další vzorce pro výpočet.
<< 4.2.3 Chemicko-technologické složení bulvy cukrovky | Top | 4.2.5 Stavba rostliny cukrovky ve druhém roce vegetace >> |